EPA/Pawel Supernak
Predsednik Poljske Andžej Duda

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve one koji pokušavaju da mu pomognu, prenosi Rojters.

– Davljenik je izuzetno opasan jer može da vas povuče za sobom. Može jednostavno da udavi spasioca – rekao je on na konferenciji za novinare posle govora u Generalnoj skupštini UN, komentarišući spor oko ukrajinskog žita.

Prema rečima Dude, Ukrajina se nalazi u veoma teškoj situaciji, pa “se hvata za sve što može”. Ali Poljska, naglasio je on, mora da deluje u svom interesu i da se štiti, jer ako davljenik udavi ostale, neće moći da dobije pomoć. Pored toga, pozvao je Kijev da ne zaboravlja da dobija pomoć od Poljske.

– Postoje poslovni krugovi koji imaju interese u Ukrajini i žele da prodaju žito što brže i po najnižoj ceni. Moramo da se zaštitimo od toga – zaključio je Duda.

Evropska komisija je sredinom septembra odlučila da ukine ograničenja na uvoz žita iz Ukrajine u pet zemalja EU koje se graniče sa njom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu.

Kijev je odgovorio podnošenjem tužbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ministar ekonomije Taras Kačka zapretio je uzvratnim sankcijama i zabranom uvoza voća i povrća iz Poljske. Na to su tri zemlje EU najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju.

1 COMMENT

  1. Konačno neko da je shvatio
    Ukraina hoće ceo svet da uvuče
    u rat pardon ne Ukraina nego
    zelnenski !
    Bajden i Zelenski su ovaj rat
    isplanirali jer Rusija ,kina i EU
    Bi bili dominanti u svetu a to
    amerika ne želi !
    Drugo svoje zastarelo naoruzanje da proda u EU .
    A posljednja opcija je USD da
    izazove nuklearni rat u EU da
    se sve uništi da bi oni opstali!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here