Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Regionalni indeks participacije mladih, kojim se “meri” njihova zastupljenost u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi života pokazao je da su mladi u Srbiji nedovoljno zastupljeni u političkom životu, a 17,1 odsto mladih od 15 do 29 godina je trenutno nezaposleno.

Uprkos tome što je došlo do određenih napredaka u učešću mladih tokom godina, zbog poboljšanja pravnog okvira, mera politike i kampanja podizanja svesti, ima još posla kako bi se dodatno unapredila ova slika, rečeno je danas na predstavljanju Indeksa participacije mladih, u sklopu projekta “WB&T for EmploYouth – Podrška zapošljavanju mladih iz osetljivih grupa u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Turskoj”.

Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine istakla je da to Ministarstvo vidi Indeks participacije kao važan alat u cilju lakšeg i preciznijeg sagledavanja i praćenja položaja mladih.

– Ako sagledamo položaj mladih u širem društvenom kontekstu i identifikujemo prave načine, to je put da podstaknemo aktivnu participaciju mladih žena i muškaraca na svim nivoima i u svim društvenim procesima koji doprinose sveukupnom blagostanju – rekla je Antonijević.

Evropska unija podržava učešće mladih u Srbiji i regionu i prati pokazatelje putem Indeksa participacije mladih, rekao je Matju Peno, program menadžer Delegacije EU u Srbiji.

– Indeks dopunjuje druge inicijative za zapošljavanje koje finansira EU, kao što je pilot projekat ‘Garancija za mlade’ koji će mladima pružiti individualno savetovanje, mogućnosti za obuku i posao, i konkretne mere za mlade žene kao što su čuvanje dece i prevoz do posla u pilot opštinama – rekao je on.

Ovogodišnji rezultati istraživanja pokazali su da svaka šesta mlada osoba u Srbiji nema posao. Mirjana Mirosavljević Bobić, menadžerka projekta”WB&T for EmploYouth” iz Fondacije Ana i Vlade Divac ukazala je da je posebno potrebno usmeriti pažnju na mlade u takozvanoj NEET kategoriji, jer su to oni koji su nezaposleni, a ujedno nisu ni u sistemu obrazovanja i ranjiva su kategorija.

Indeks participacije mladih razvila je mreža Omladinski hub Zapadnog Balkana i Turske (Mreža YHWBT) i predstavlja ga sedmu godinu zaredom. Mreža se sastoji od 68 organizacija civilnog društva i njen je cilj da obezbedi veću uključenost mladih u Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj. Projekat podržava Evropska komisija, kao deo svojih napora da konstantno unapređuje odnos donosioca odluka prema mladima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here