commons.wikimedia/Ernstl
Hitna pomoć u Austriji

Revizorska ustanova grada Beča kritikovala je predugo čekanje na centrali za hitne pozive, zbog čega hitna pomoć sa zakašnjenjem kreće u pružanje pomoći.

Revizorska ustanova ukazala je da u osam odsto slučajeva čekanje na javljanje operatera na centrali traje do sedam minuta. Ukazuje da je u slučaju infarkta i drugih bolesti svaka sekunda važna.

U proseku centrala za hitne pozive u Beču dobije oko 1.000 poziva. Uzrok za predugo čekanje, prema revizorima, je u lošoj raspodeli osoblja. Iako su poznati “špicevi” u određenim vremenima nije izvršena optimizacija rasporeda zaposlenih.

Posebno se kritikuje što i kod planiranih izostanka sa posla dolazi do rasporeda sa nedovoljnom prisutnosti zaposlenih u Centrali. Iz Centrale bečke hitne pomoći ukazuju da se pomenuto čekanje od sedam minuta i devet sekundi odnosi samo na jedan poziv, a da se u 95 odsto slučajeva operater javlja za 18 sekundi.

Međutim, ukazuju da, kod većih incidenata, može doći do dužih čekanja, zbog velikog broja poziva očevidaca. Pošto se izveštaj odnosi na maj, jun i jul 2019. navode da je u tom periodu bio jedan veći požar i eksplozija gasa u stambenoj zgradi.

– Ko u Beču pozove Centar za hitnu pomoć dobije pomoć – naglasio je Danijel Melher iz Hitne pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here