EPA

Vlada Azerbejdžana saopštila je danas da su jermenske snage tokom noći otvorile vatru na azerbejdžanske trupe, koje su nakon toga preduzele ”mere odmazde”.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske jedinice otvorile vatru iz malokalibarskog oružja na azerbejdžanske vojnike u Sadaraku na severu Nahičivana, enklave Azerbejdžana koja se graniči sa Jermenijom, Turskom i Iranomm, ali nije navedeno da li je bilo povređenih, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Jermenije negiralo je da su njene snage otvorile vatru na položaje Azerbejdžana.

Jermenska vlada i državni mediji saopštili su da je jermenski premijer Nikol Pašinjan ranije danas telefonom razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke, susednog Irana i Gruzije, kao i sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, dok je iz Bakua saopšteno da je šef azerbejdžanske diplomatije razgovarao o situaciji sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Jurijem Kimom.

Jermenska vlada je saopštila da je Pašinjan rekao Blinkenu i Ebrahimu Raisiju, predsedniku Irana, tradicionalnom savezniku Jermenije, da tenzije rastu na granici i da Azerbejdžan koncentriše trupe oko Nagorno-Karabaha, što je iz Bakua demantovano, navodi Rojters.

Pored toga, jermenska vlada je saopštila da je Pašinjan rekao Blinkenu i Raisiju da je spreman da održi hitan sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim kako bi to dovelo do smanjenja tenzija, a jermenski mediji prenose da je slične razgovore vodio i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Region Nagorno-Karabah, pretežno naseljen etničkim Jermenima, uspostavio je de fakto nezavisnost od Azerbejdžana u ratu početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali je Azerbejdžan povratio značajan deo teritorije u ratu sa Jermenijom 2020.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here