EPA/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan mogli bi ponovo da se sastanu nakon kontakata turskog lidera u UN, gde će od 19. do 25. septembra biti održana nedelja na visokom nivou Generalne skupštine organizacije, piše turski list „Hurijet“.

Kako se navodi, Erdogan je pozitivno reagovao na predlog Putina da se siromašnim afričkim zemljama isporuči milion tona žita.

„Iz Putinovih izjava smo zaključili da će pregovori o koridoru za izvoz žita trajati još neko vreme. Dvojica lidera bi mogla ponovo da se sastanu nakon kontakata Erdogana u UN“, piše kolumnista Abdulkadir Selvi, koji je blizak administraciji predsednika Turske.
Takođe je podsetio da je Erdogan bio vrlo jasan u vezi pomenutog koridora.

„On je rekao da se nada da će predlog za obnavljanje prehrambenog sporazuma, koji je pripremljen zajedno sa UN, rezultirati uspehom. Za to je potrebno vreme“, zaključuje kolumnista.

Podsećamo, Erdogan i Putin sastali su se u Sočiju 4. septembra. Na konferenciji za medije turski lider je rekao da je Ankara zajedno sa UN pripremila novi paket inicijativa koji ima za cilj obnavljanje crnomorske prehrambene inicijative, te da se nada na pozitivan ishod nakon razmatranja. Predsednik Rusije je kazao da je Moskva spremna da se vrati prehrambenom sporazumu u roku od nekoliko dana nakon što se ispune obećanja koja su joj data u okviru dogovora iz Istanbula od jula prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here