pixabay.com

Prekid trudnoće uz pomoć pilule sve do trećeg meseca trudnoće moguć je bez bolničkog lečenja, odluka je kojom je italijanski ministar za zdravstvo Roberto Speranza stavio tačku na oštre polemike i proteste u javnosti i u parlamentu o tome da li žena može prekinuti trudnoću bez bolničkog lečenja ili ne.

Protesti, polemike, demonstracije i parlamentarna interpelacija su pokrenuti nakon što je predsednica regije Umbrija, gde su na vlasti partije desnice, Donatela Tesei, u jeku pandemije i karantina, donela odluku da u njenoj regiji zene moraju da odleze tri dana u bolnici ako se odluče da pilulom prekinu trudnoću.

Žene su u ovoj odluci odmah videle pokušaj da im se oteža i komplikuje odluka o pobačaju, pa su se širom Italije, čim je to epidemiološka situacija dozvolila, pobunile.

Videle su u tome, ne samo žene već i ginekolozi, pokušaj promene zakona koji je na snazi vec 10 godina i koji dozvoljava prekid trudnoće takozvanom pilulom “dan kasnije”.

Ministar Speranza je objavio da je njegova odluka bazirana na misljenju državnog Visokog instituta za zdravstvo, a žene su masovno odluku pozdravile kao korak napred prema slobodi žena i slobodi vlastitog odlučivanja.

Pobačaj do trećeg meseca trudnoće odobren je u Italiji zakonom broj 194 iz 1978. godine, a pre deset godina je dopunjen mogućnošću da se prekid obavi uz pomoc takozvane “abortus tablete”.

Problem Italijankama koje žele iz bilo kojeg razloga da prekinu trudnoću je to što je među ginekolozima 70 odsto profesionalnih lekara koji odbijaju da praktikuju prekid trudnoće pozivajući se na “prigovor savesti”.

Udruženja ginekologa koji su agnostici ili ateisti ukazuje na štetnost ovakvog stanja i često se spominje slučaj mlade Valentine , 32 godine, koja je imala problematičnu trudnoću, dijagnoza koja je upućivala da ne može doći do srećnog kraja.

Međuitm, u bolnici u Kataniji, region Sicilija, svi ginekolozi su se pozivali na “prigovor savesti”, pa je Valentina umrla u petom mesecu trudnoće od komplikacija.

Doktor Ana Pompili, ginekolog i profesor na Rimskom univerzitetu, ukazuje na činjenicu da se na mnogim univerzitetima, javnim i privatnim, u toku specijalizacije studenti uopste ne uce o kontracepciji i mogucnosti prekida trudnoce.

Ona ukazuje na činjenicu da je na tim fakultetima “nastava koncipirana na religioznim stavovima da je prekid trudnoće isto sto i eutanazija i koji u svom opisu nastave postavljaju da je korišćenje prenatalne dijagnostike nedopustivo mešanje u zakone Kreatora”.

Udruzenje “Amika”, ciji su clanovi lekari koji zastupaju pravo na abortus i kontarcepciju, uputilo je u ime svojih članova zahtev ministarstvu zdravstva i obrazovanja da reaguju i nastavu na fakultetima usklade sa zakonskim normama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here