Premijera “Cigani lete u nebo” u Torontu

0


Rađena po motivima "Makar Čudre" Maksima Gorkog, pozorišna predstava "Cigani lete u nebo" ponukaće, verujemo, na razmišljanje – da li ljubav savladava snagu, da li se može postići sopstveno spasenje tako što će se živeti ispravno, bez greha i šta se dešava kad vam je sudbina već određena.

Na ova i mnoga druga pitanja pokušaće svojom scenskom igrom i iskazom da odgovore glumci (većinom amateri), profesionalni reditelj Mladen Obradović i operska pevačica (u ulozi glumice i producenta) Ksenija Vučević, koja je istovremeno i umetnički direktor "Obala neba", umetničke neprofitne organizacije u čijoj se produkciji izvodi predstava "Cigani lete u nebo".

Objašnjavajući kako su nastale "Obale neba", Vučevićeva kaže da se "Obale neba" "ne bave samo pozorištem, iako je sledeća na programu komedija, planirana za Novu godinu, već i muzikom i igrom u svim njenim oblicima".

 

Ona je najavila da će publika uskoro imati priliku da čuje i vidi koncert prvi put na takav način izveden u Torontu, zatim i specijalnu obradu istorijske priče – igre.

 

Motivom Cigana se, kako kaže, bavila iz jednog neobičnog razloga.

 

"Dopalo mi se nešto kad sam pročitala priču. Nešto više od divlje ljubavi između Lojka i Rade. Nešto više od mudrih životnih stavova Izergil i Čudre… Dopala mi se ideja o tome da se može i strastveno tražiti nevolja. Dopala mi se ideja o ciganskom životu koga osvetljava svetiljka smrti", rekla je ona.

 

Prema njenim rečima, ko god pogleda ovu pozorišnu predstavu, koja je obogaćena sa malo muzike, stvoriće autoritet prema starijim likovima, a naklonost i ljubav prema mlađima.

 

"Doživeće da im bol na sceni odvede misao u prošlost. Setiće se najlepših godina, kad se oseća puna vrednost života… Zajedno ćemo pronaći odgovore u neuništivom delu Maksima Gorkog", rekla je Vučevićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here