commons.wikimedia/Svetisrdj
Đorđe Mihailović

Đorđe Mihailović, čuvar “Zejtinlika”, srpskog groblja u Solunu, preminuo je danas u 96. godini.

Čika Đorđe je potomak prvog čuvara, njegovog dede Sava, Srbina iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce i čuvao ih do smrti 1928. godine.

Sahranjen je na Zejtinliku, a nasledio ga je sin Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata groblje sačuvao od pljačke nacista. Đuro je umro 1961. i sahranjen je uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, koji je o njemu brinuo i dočekivao putnike namernike u narednih 60 godina.

Više puta su mediji objavljivali da je Đorđe umro, a poslednji put 2017. godine. No, posle sedam meseci u bolnici, vratio se – “hvala Bogu, opet da čuva groblje”.

Tada je rekao da njega neće imati ko da nasledi, jer nema sina. Ima jednu ćerku, koja nema muške dece, “tako da će posle mene neko drugi jednog dana da bude tu”.

Nekoliko godina je u igri bio njegov zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali nakon mu je krajem prošle godine istekao ugovor, nije mu produžen.

Čika Đorđa je sredinom prošle godine nasledio Krstimir Copas.

– Deda Đorđa su izdale malo noge. Ali, dobro je. Drži se. Od nove godine sam ja ovde čuvar – rekao je Krstimir Copas, po ocu Grk, po majci Srbin.

Na savezničkom groblju Zejtinlik u Solunu sahranjeno je preko 20.000 vojnika koji su dali živote u borbi za slobodu tokom Prvog svetskog rata. Zajedno počivaju srpski, ruski, italijanski, francuski i britanski vojnici, a među njima i jedna žena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here