Nekadašnji fudbaler i selektor Jugoslavije i Srbije i Crne Gore, Ilija Petković, preminuo je u 75. godini.

Nekadašnji selektor nacionalnog tima primljen je u Urgentni centar u teškom stanju zbog povišene temperature i pucanja dvanaestopalačnog creva, da bi posle potvrde da ima koronu prebačen u kovid bolnicu na Bežanijskoj kosi.

Petković je rođen u Kninu 22. septembra 1945. godine, a najveći deo igračke karijere je proveo u OFK Beogradu. Paralelno je studirao i na Ekonomskom fakultetu.

U čuvenom plavo-belom dresu Romantičara u dva mandata zabeležio je 417 nastupa i 68 golova, a učestvovao je i u osvajanju Kupa Maršala Tita iz 1966. godine, poslednjeg značajnog trofeja Romantičara u istoriji kluba. U pauzi između dva boravka na Karaburmi nastupao je u Francuskoj za ekipu Troa tri sezone (122 utakmice/7 golova).

Debi u nacionalnom timu u 22. godini bio je impresivan pošto je postigao gol posle samo tri minuta na terenu u pobedi Jugoslavije nad Francuskom od 5:1 na stadionu Partizana u revanšu četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Srbiju i Crnu Goru je preuzeo 2003. godine, sa kojom je otišao na Mundijal u Nemačkoj 2006. godine, a ostaće upamćeno da je naša reprezentacija u kvalifikacijama primila jedan gol.

Ipak, na završnom turniru SCG je doživeo katastrofu, pretrpevši sva tri poraza u grupnoj fazi, a Petković se neposredno pre Svetskog prvenstva našao na udaru javnosti, odlučivši da pozove svog sina Dušana u tim.

Nakon selektorske funkcije, trenirao je još Inčon, Al Ahli i Gjongnam.

Poslednji posao koji je vršio bio je predsednik Stručne komisije Fudbalskog saveza Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here