Vesti
Vernici u pravoslavnom hramu

“Preobrazio se jesi na gori, Hriste Bože, pokazavši učenicima tvojim slavu Tvoju, koliko mogahu da shvate – slavu Božiju. Neka i nas grešne obasja večna svetlost Tvoja, molitvama Bogorodice. Davaoče svetlosti, slava Tebi.” (Tropar).

Uoči velikog gospodnjeg praznika Preobraženja u sidnejskoj Lazarici služeno je večernje bogosluženje. Naroda je bilo podosta za ove prilike, ali sve u skladu sa ograničenim brojem prisutnih. Služio je prota Nikola Bilić, a pevnicu su predvodili prota Miodrag Perić i Biljana Mitrović, uz pojanje svih prisutnih. Prisluživao je Vladeta Lale Teofilović.

Večernje sa petohlebnicom, jedno od najlepših i najsadržajnijih bogosluženja koje upečatljivo otkriva i tajnu praznika i suštinu naše vere, u parohijskim hramovima u Australiji se, nažalost, ne služi često.

Osim drugih predivnih molitava, sveštenik je prilikom osvećenja petohlebnice izgovorio molitvu:

“Gospode Isuse Hriste, Bože naš. Blagoslovi ove hlebove, pšenicu, vino i jelej i umnoži ih u gradu ovome i u svemu svetu tvome i verne koji od njih okušaju osveti…”

Na sam dan Preobraženja svetu Liturgiju služili su otac Miodrag Perić i otac Nikola Bilić, a odgovarao je hor crkve Lazarice.

Vernici za trpezom ljubavi

Najveći mogući broj vernika, predviđen restriktivnim merama vlade, uzeo je učešća u službi i pričestio se. Pre završetka svete liturgije, po vekovnoj tradiciji, osvećeno je grožđe i podeljeno sa naforom vernom narodu.

Kao i prilikom svakog drugog bogosluženja u Lazarici, i ovoga puta je molitvena atmosfera i zajedništvo vernih nastavljeno trpezom ljubavi (agape) u crkvenoj trpezariji, prilogom i trudom Kola srpskih sestara, porodice Končar i Ljube Bogićevića. Želimiru Končaru, rođenom na Preobraženje u Lici, okupljeni su poželeli još mnogo rođendana u dobrom zdravlju i duhovnoj radosti, a prelep australijski zimski dan u Lazarici je na Preobraženje zasijao punim sjajem istinske duhovne i praznične radosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here