Prepucavanje Kine i SAD-a: Ko više krši ljudska prava?

0

 

 

 

U svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u 194 zemlje sveta, koje su SAD objavile danas, Stejt department je uz Kinu, kritikovao Kubu, Mjanmar, Severnu Koreju i Rusiju.

Kineska kancelarija državnog saveta za informisanje ili kancelarija portparola vlade, objavljuje kao odgovor svoju godišnju procenu poštovanja ljudskih prava u SAD i ove godine je zasnovan na američkim ekonomskim problemima.

 

"Amerika nema samo loš procenat poštovanja ljudskih prava na unutrašnjem planu, već je i izvor mnogih katastrofa u toj oblasti širom sveta. Posebno sada kada je svet suočen sa ozbiljnim kršenjima ljudskih prava uzrokovanim globalnom finansijskom krizom koju je izazvala kriza finansijskih institucija u SAD. Američka vlada je ignorisala svoje probleme u oblasti poštovanja ljudskih prava i uživa u optuživanju drugih država", navodi se u kineskom izveštaju.

U odvojenom saopštenju kinesko Ministarstvo inostranih poslova je osudilo predsednika američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi zbog njenog komentara koji je dala početkom nedelje o "brojnim hrabrim Tibetancima koji su žrtvovali svoje živote u borbi za slobodu".

Portparol kineskog MIP-a Kin Gang je rekao da "Peking savetuje relevantnoj članici američkog Kongresa da se odrekne predrasuda i da prestane sa upotrebom pitanja Tibeta kako bi se mešala u unutrašnja pitanja Kine."

Kineska kontrola upotrebe Interneta je izazvala spor sa američkom kompanijom "Gugl" koja je najavila moguće gašenje portala na kineskom jeziku "Gugl.cn" i povlačenje sa kineskog tržišta iz zabrinutost zbog cenzure i hakerskih napada iz te zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here