Preterani fitnes – premalo dece

0

Oni su tokom ispitivanja 3.000 žena u periodu od 1984. do 1986. godine, između ostalog tražili i odgovore na pitanje koliko se često, dugo i intenzivno bave sportom.

 

Posle deset godina su odlučili da saznaju koliko su dece one rodile i kako je protekla trudnoća, objavljeno je na Internet sajtu izvestia.ru.

Pokazalo se da je kod dve grupe učesnica istraživanja (onih koje su trenirale gotovo svaki dan i onih koje su naporno trenirale do iznemoglosti) neplodnost dijagnostikovana tri puta češće nego kod onih koje se uopšte nisu bavile fitnesom ili su to činile jednom do dva puta sedmično, ali bez fanatizma.

Najizloženije riziku bile su žene starosti do 30 godina, kod kojih je neplodnost bila četiri puta veća nego među svim njihovim vršnjakinjama u Norveškoj.

Time se spisku uzročnika neplodnosti, sem hormonalnih poremećaja, pušenja, alkohola, stresa i uzrasta, pridružila i prevelika ljubav prema fitnesu, uz preterano opterećenje.

Stručnjaci podsećaju da je odavno poznato da profesionalne sportiskinje često imaju takve probleme, s obzirom na to da povećana fizička i nervna opterećenost dovodi do snažnih hormonalnih poremećaja , što se i smatra glavnim uzročnikom nemogućnosti žena da zatrudne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here