Pexels
Ilustracija

Fotografije praznih polica za jaja u nekim od samoposluga u Kvinslendu, ponovo su pokrenule debatu o hroničnoj nestašici kokošijih jaja i krizi na tržištu koja se ogleda u poskupljenju ovog proizvoda.

Da li je reč o trendu ili samo trenutnoj anomaliji, zapitali su se mnogi, dok su komentarisali kako je nestašica uočena u mnogim supermarketima Kolsa i Aldija širom Australije. S druge strane, potrošači koji češće pazare u Vulvortsu i samouslugama IGA kažu da u prodavnicama ovih maloprodajnih lanaca nema problema sa snabdevanjem jajima.

U izjavi za informativni portal Yahoo News, portparol Kolsa nije demantovao da postoji nedostatak kokošijih jaja na tržištu, ali je najavio da će u Kolsovim supermarketima pokušati da stabilizuju snabdevanje.

– Nastavljamo da pratimo snabdevanje i intenzivno radimo s našim dobavljačima kako bismo poboljšali dostupnost jaja za naše kupce – izjavio je portparol Kolsa.

On je takođe dodao da je problem snabdevanja rezultat nekoliko faktora.

– Znamo da je australijsko tržište jaja pod pritiskom zbog hladnijeg vremena u proteklom periodu, kao i zbog visokih troškova živinske hrane, što u komn+binaciji sa značajnim izbijanjem virusa ptičjeg gripa u Evropi i Severnoj Americi, dovodi do smanjenja globalne ponude – kazao je zvaničnik ovog lanca samousluga.

I portparol Aldija se takođe osvrnuo na nedostatak jaja u izjavi za Yahoo News.

„Kao i drugi trgovci na malo, radimo sa našim partnerima dobavljačima na balansiranju ponude jaja kako bi kupcima ponovo omogućili redovne nivoe zaliha što je pre moguće“, navodi se u saopštenju.

Sve veći broj građana smatra i da u problemu sa snabdevanjem jajima postoje i drugi faktori. Pre svega tendencija ka eliminisanju iz ponude takozvanih jaja „iz kaveza“. Naime, nedavno su Vulvorts i Kols najavili potpuni prelazak na jaja iz slobodnog uzgoja (free range) i jaja od kokošaka koje se uzgajaju u velikim štalama, a ne tove se u malim kavezima prepunih koka nosilja.

Oba lanca supermarketa su se obavezala da će postepeno ukinuti jaja iz kaveza do 2025. godine, sa ciljem da se okonča praksa držanja živine u takvim uslovima. Pošto je taj proces već u toku, kupci su mogli da uoče i rast cena takozvanih „free range“ jaja, od živine koja se slobodno kreće na većem prostoru. Ova jaja koštaju od osam do 10 dolara za pakovanje od 10 ili 12 komada. S druge strane, jaja „iz kaveza“ mogu se naći po duplo nižoj ceni.

U Kolsu kažu da su se obavezali da će raditi na „održivoj budućnosti koja podržava lokalne farmere i proizvođače hrane“, uz istovremenu „brigu o dobrobiti životinja“. Upravo brojni problemi u vezi sa dobrobiti životinja i proizvodnjom jaja iz kaveza, glavni je razlog zašto je Kols doneo odluku o potpunom prelasku maloprodajne industrije na jaja koja se ne dobijaju u takvim uslovima.

Više razloga za manje zalihe

Lanac samousluga Vulvorts naveo je da postepeno izbacivanje jaja „iz kaveza“ (Cage eggs) iz prodaje nije izazvalo problem snabdevanja. Kako tvrdi portparol ove kompanije, „postoji niz razloga za smanjenje zaliha jaja“.

– Širom našeg tržišta, kako u maloprodaji tako i u ugostiteljstvu, ponuda jaja je smanjena u poslednjih 18 meseci zbog niza faktora. To se pre svega odnosi na duže periode lošijih vremenskih prilika, kao i rast troškova farmi za ishranu živine i za druge ulazne troškove – rekao je portparol Vulvortsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here