Pexels

Prema mišljenju pojedinih zubara trebalo bi uvesti subvencije za odrasle, jer pacijenti odlažu skupe tretmane zbog sve većih troškova života.

Gaurav Mejden, stomatolog iz Južne Australije je rekao da je došlo do pada u broju procedura u njegovoj klinici u poslednjih 12 meseci.

Razlog tome su viši troškovi života. Naime, korenski kanali mogu da koštaju od 1.100 do 1.800 dolara za jedan zub, a naknadni rad krunice može da dovede troškova lečenja do oko 3.000 dolara.

– Ljudi su malo u zaostatku kada je u pitanju oralno zdravlje, što je razumljivo i što poštujem. Svako mora da žonglira svojim finansijama – rekao je ovaj zubar.

Međutim, istakao je da bi odlaganje lečenja moglo dovesti do stalnog bola i skupljeg lečenja u budućnosti, posebno ako se zub slomi.

– Odlaganje lečenja može da ima štetne efekte na zub i na sposobnost žvakanja – naglasio je stomatolog.

U Južnoj Australiji vlasnici zdravstvenih i koncesionih kartica mogu da pristupe javnim stomatološkim uslugama.

Federalni raspored dečijih stomatoloških beneficija (CDBS) takođe, obezbeđuje do 1.026 dolara za osnovnu stomatološku negu tokom dve godine za decu mlađu od 18 godina koja ispunjavaju uslove.

Prema mišljenju dr Mejdena, postojeće subvencije treba proširiti na odrasle osobe koje se suočavaju sa finansijskim poteškoćama.

– Postojao je program koji je uveden širom Australije gde je ljudima sa bolestima poput dijabetesa, bilo dozvoljeno da imaju stomatološki tretman do 4.000 dolara tokom kalendarskog perioda od dve godine. Trebalo bi primeniti sličnu šemu, koja bi koristila zajednici u celini, a koja je u ovom trenutku u krizi finansijskih pitanja – objasnio je stomatolog.

Izvršni direktor Južnoaustralijskog Dentala, Mark Čajlders je rekao da su sredstva za ovaj sektor porasla, posebno za javne stomatološke usluge, ali da je potrebno učiniti više.

– Imamo univerzalni sistem zdravstvene zaštite ovde u Australiji, ali se stomatološka zaštita ne smatra univerzalnom i ne finansira se na taj način – istakao je Čajlders.

Odabrana komisija za pružanje i pristup stomatološkim uslugama u Australiji dostavila je svoj privremeni izveštaj prošlog meseca.

Izveštaj je uključivao anketu koja je pokazala da je više od polovine ispitanika odložilo ličnu negu zuba zbog troškova.

Porodice ne koriste subvencije

Čajlders je rekao da CDBS pokriva 60 odsto Australijanaca i da je samo 42,5 odsto kvalifikovanih južnoaustralijskih porodica koristilo ta prava.

Prema njegovim rečima, važno je osigurati da stanovnici Južne Australije znaju koje su postojeće subvencije dostupne i kako mogu da im pristupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here