Z. Vicelarević
Učesnici čuli zanimljive priče o velikoj zemlji

U Frankfurtu je održano književno veče u organizaciji Umetničkog udruženja Boje internacional, koje vodi naša Aleksandra Botić. Tema književne večeri bila je uticaj žene na književnost. Gosti večeri dr Sejed Šahram Iranbami, advokat iranskog porekla i Išin Osvald, novinarka iz Teherana. Oni su govorili o književnosti u Iranu u kojoj je zastupljena borba žena za slobodu i prava izbora u toj zemlji. Dr Iranbami je, osim o uticaju žena na književnost, govorio i o običaju nošenja marama kod žena, ali i kod muškaraca, značaju koji običaji imaju u društvu, a za “Vesti” je rekao:

– Želim da kažem da srpski narod i persijski narod i u književnosti kao i u politici u svetu imaju iste interese i u mnogim stvarima imaju iste poglede. To je i jedan od razloga da ove dve zemlje imaju decenijama prijateljske odnose, kako između naših država, tako i među nama običnim ljudima. Pre svega bih istakao nastojanje da se mir u svetu ne može postići ni ratom ni oružjem, nego isključivo pregovorima o miru i bez oružja – kazao nam je profesor dr Iranbomi, advokat i specijalni izaslanik protiv diskriminacije u Parlamentu stranaca grada Frankfurta (KAV).

Dr Sejed Šahram Iranbami i Išin Osvald

– Zahvalna sam svima koji su večeras učestvovali na književnoj večeri gde smo mogli da čujemo koliki uticaj imaju žene na književnost, večeras pre svega u Iranu, našoj prijateljskoj zemlji. Izlaganje dr Iranbamija i Išin Osvald nam je još više približio način života u ovoj velikoj zemlji kroz nekoliko interesantnih priča – rekla je Aleksandra Botić.

Književno veče je nastavljeno čitanjem stihova i odlomaka iz njihovih knjiga, a čitale su Zagorka Bunthornhaze, Tatjana Milanović, Dragica Zauervajn i Aleksandra Botić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here