Za svaki mesec u godini vezuje se niz zanimljivosti o poreklu imena, kao i brojna narodna verovanja. Jul je sedmi mesec u kalendaru. Stari srpski nazivi za jul su ilinski mesec, gorešnjak, žarki, žetvar. Na staroslovenskom je bio poznat kao červen i srpanj, što se danas zadržalo u hrvatskom jeziku.

Inače, koren reči jul sreće se u ženskim imenima (Julija, Julijana, Julka, Jula). Na ruskom reč “jula” označava nestaška.

Podsetimo, julijanski kalendar nastao je 45. godine pre naše ere. Gaj Julije Cezar, rimski vojskovođa, državnik i pisac, potražio je pomoć slavnog egipatskog astronoma tog vremena Sosigena kako bi napravio precizan kalendar. Cezar je “krivac” što neparni meseci imaju po 31, a parni po 30 dana. Izuzetak je februar.

Osobe rođene u ovom mesecu biće sklone dobrim delima, razumne, pravdoljubive i zbog toga omiljene kod poštenih i dobrih ljudi, navodi se u zanimljivom tekstu objavljenom na portalu Opanak. Kao i samo leto, koje svi vole i u njemu uživaju, i julska deca su voljena i imaju sreće u ljubavi. Brzo se naljute, ali ih ljutina brzo i prođe. Najviše sreće imaće u julu i avgustu, ali narod kaže da treba naročito da se čuvaju groma. Sklone su bolestima grudi i zuba.

Ovo je vreme žetve, pa mnogi jul nazivaju žitnim mesecom. Po predanju, Sveti Petar je, dok je noću žnjeo pšenicu, palio vatru (lile) da bi osvetlio sebi put i olakšao rad. Običaj paljenja lila održao se do današnjih dana uoči Ivanjdana (7. jula) i Petrovdana (12. jula).

Jul je i doba žege, a tokom ovog meseca slave se dva ognjevita svetitelja – Sveti Prokopije i Ognjena Marija.

Mesec jul je za ljude sa Istoka sinonim ljubavi. Tada se proslavlja japanski festival Tanabata poznatiji kao Festival zvezda. Smatra se da vodi poreklo od kineskog Ćiši festivala. Legenda kaže da je princeza Orihime bila vešta s iglom i koncem. Ona je šila božansku odeću pored nebeske reke koju je predstavljao Mlečni put. Orihime je bila veoma vredna. Radila je danonoćno, očajavajući jer je smatrala da nikad neće naći ljubav. Njen otac bio je Bog neba. Kako nije želeo da mu ćerka pati, uredio je da se sastane sa Hikoboshijem, kradljivcem krava, koji je živeo na drugoj strani Mlečnog puta.

Njih dvoje su se odmah zaljubili i venčali. Njihova ljubav je bila toliko snažna da su zaboravili na sve obaveze. Orihime je prestala da tka i šije, a Hikoboshi je dozvolio svojim kravama da slobodno lutaju nebom. Bog neba se naljutio i zabranio ljubavnicima da budu zajedno.

Orihime ga je molila da ne donosi takav preki sud. Sažalio se na ćerkine suze i dozvoli da se, kao dve zvezde, Orihime i Hikoboshi sastanu jednom godišnje i to sedmog dana sedmog meseca. Uslov je bio da lepotica nastavi da izrađuje odeću. Došao je i dan da se ljubavnici sastanu. Spoznali su da je reka (Mlečni put) toliko velika da ne mogu da pređu na drugu stranu. Orihime je bila skrhana. Došlo je jato svraka i napravilo most kako bi prešla i zagrila svog voljenog.

Kaže se da ako pada kiša na Tanabatu svrake neće doći i ljubavnici koji predstavljaju zvezde ( Vega i Altair) biće prinuđeni da čekaju jul sledeće godine kako bi se ujedinili. Zato Japanci uvek prizivaju ovog dana lepo vreme i jasno nebo.

Ljiljan i rubin

Simboli meseca jula mogu da se pronađu u prirodi. Cvet koji je sinonim sedmog meseca je vodeni ljiljan, a dragi kamen rubin. Horoskopski znakovi koji oslikavaju Jul su Rak i Lav.

Zabavne činjenice

Postoji mnogo zemalja koje imaju Dan nezavisnosti tokom jula meseca. To su Sjedinjene Američke Države, Belorusija, Venecuela, Argentina, Belgija, Bahami i Maldivi. Nacionalni praznici Francuske i Kanade su takođe u julu. Često vreli, dugi dani jula nazivaju se “pasji dani leta”. Ponekad se naziva i mesec sena, jer se trava suši zbog nedostatka kiše i može se pretvoriti u seno.

Vreli rekordi

Jul je, po statistici, mesec sa najviše klimatskih ekstrema u godini. Može da bude najtopliji, najsunčaniji i najsušniji. U grčkoj prestonici Atini 10. jula 1977. izmereno je čak 48 stepeni Celzijusovih, dok je u takozvanoj Dolini smrti u Kaliforniji istog dana, ali 1913. zabeleženo 56,7 stepeni! U Pakistanu su 13. jula 2004. izmerena 52 stepena! Kad je reč o Srbiji, žitelji Smederevske Palanke su “goreli” 24. jula 2007. kada je živa u termometru pokazivala 44,9 stepeni!