B. Miličić
BILO I SUZA NA RASTANKU: Poseta područnoj školi u Senju

Tokom nedavnog školskog raspusta za učenike u Bavarskoj, grupa od 14 učenika srpske dopunske škole iz Minhena i Nirnberga boravila je sa svojim nastavnicama Tatjanom Hot i Gordanom Budiša u Ćupriji.

Tamo su vreme proveli u učenju, igri i zabavi sa vršnjacima Osnovne škole „13. oktobar“ i tokom pet dana boravka imali su vrlo interesantan program.

– Osnovni cilj naše saradnje je upoznavanje i negovanje srpskog jezika, istorije, običaja i tradicije za našu decu u dijaspori čime se ujedno čuva identitet srpskog naroda. Prilika je ovo i za razmenu iskustava i usavršavanje nemačkog jezika za učenike iz Srbije. Ovo je za sada prvi oblik ovakvog tipa saradnje srpske dopunske škole u Bavarskoj sa nekom školom u Srbiji – kaže Tatjana Hot nastavnica iz Minhena i dodaje da su deca iz Minhena i Nirnberga oduševljena druženjem sa vršnjacima u Srbiji i ponela su mnogo lepih utisaka.

Tokom boravka u Ćupriji bilo je zajedničkih časova nastave, ali i učešća u radionicama istorije, srpskog i nemačkog jezika, likovne kulture i sporta. Tako je kao uspomena na ovaj susret ostao zajednički urađen mural na zidu u školi „13. oktobar“. Učenici srpske dopunske škole iz Minhena i Nirnberga posetili su i seosku školu u Senju koja je među najstarijim u ovom kraju i počela je da radi pre 180 godina! Zanimljive su bile i posete manastirima Manasija i Ravanica gde su deca videla mošti cara Lazara, ali i akva-parku banje Ždrelo gde su se opustili i odmarali.

Nastavnica Gordana Budiša iz Nirnberga kaže da su deca i ona oduševljeni prijemom i druženjem, ali i nastojanjem domaćina da se osećaju što bolje.

– Cela organizacija i gostoljubivost domaćina bili su odlični. Posebno nam je bilo lepo sa učenicima područnih odeljenja škole „13. oktobar“ u Senju. Oni su pripremili izvanredan program za Dan škole sa pesmom, igrom i glumom što se retko viđa i u nemačkim školama. Učenici te škole lepo su se družili sa našim đacima, pa su posle dva-tri sata provedena zajedno sa suzama ispratili vršnjake iz Bavarske. Dogovorili smo se da im mi budemo domaćini i nastojaćemo da im istom merom uzvratimo na gostoprimstvu – kaže Gordana Budiša.

Sa učenicima Škole za muzičke talente (Foto: B. Miličić)

Jovan Kojadinović iz Nirnberga je prvi put leteo i bio je zbog toga uzbuđen, ali i onog što je očekivao u susretu sa vršnjacima u Ćupriji.

– Obilazili smo škole i manastire, svi su nas srdačno dočekali. Slušali smo domaću muziku i izlazili u grad. Najviše mi se dopalo druženje sa vršnjacima. Sa njima sam nastavio dalje da kontaktiram preko društvenih mreža i jedva čekam da nam oni dođu u posetu – kaže Jovan.

Slično su izlet u Ćupriju i posetu vršnjacima doživele i Nina i Lea iz Nirnberga.

– Upoznali smo vršnjake u Srbiji i sprijateljili se sa učenicima iz Minhena. Mnogo toga smo naučili kroz posetu i poznanstvo sa decom iz srpske škole, videli kako se uči u Srbiji. Učenici iz škole koju smo posetili pripremili su za Dan škole predstavu sa različitim ulogama, što nam se veoma svidelo – kažu Nina i Lea.

Program petodnevnog boravka učenika srpske dopunske škole iz Minhena i Nirnberga u Ćupriji završen je posetom arheološkom nalazištu iz Rimskog doba i predahom i odmorom u etno-kući Saše Trajčevskog na Velikoj Moravi. Treba reći da su deca i nastavnice bili smešteni u hotelu Plava laguna u Ćupriji, a za prijatno putovanje pobrinula se agencija Srbijaturs internacional.

ZAJEDNIČKI RAD: Mural na zidu škole (Foto: B. Miličić)

Novi susret za Vidovdan

Tatjana Hot nastavnica u srpskoj dopunskoj školi u Minhenu je u martu ove godine potpisala sporazum o četvorogodišnjoj saradnji sa Markom Đurićem, direktorom Osnovne škole „13. oktobar“. Ovom prilikom dogovoreno je da se saradnja ove škole, čiji je đak bila i Tatjana Hot i srpske dopunske škole u Bavarskoj nastavi, a za Vidovdan sledeće godine u Bavarsku će iz Ćuprije doći grupa učenika i nastavnika. Direktor škole u Ćupriji dobio je prigodne poklone učenika iz Bavarske, a nastavnice iz Minhena i Nirnberga su dobile zahvalnice.

Zanimanje – dobar čovek!

U vreme boravka u Ćurpiji, Osnovna škola „13. oktobar“ obeležila je Dan škole, a jedan od sadržaja koji je zainteresovao i vršnjake iz dijaspore, odnosio se na izbor budućih zanimanja i ono što će deca postati u životu. Osnovna poruka celokupnog programa je da je najvažnije da oni postanu dobri ljudi!

Mini-koncert za goste

Sa učenicima Škole za muzičke talente

Škola za muzičke talente u Ćupriji je takođe jedno od mesta koje su posetili učenici iz Bavarske, a za njih je priređen i mini-koncert na gudačkim instrumentima. Bila je ovo prilika da se upoznaju sa životom učenika i nastavom u ovoj po mnogo čemu jedinstvenoj školskoj ustanovi u Evropi. U Muzeju grada Ćuprije gosti iz Bavarske razgledali su izložbu slika čuvenog umetnika Save Šumanovića.