Masa koja je rasla u abdomenu sedamnaestogodišnje Indijke bila je toliko velika da joj je ispunila i izobličila čitavu abdominalnu šupljinu. Nije se radilo o tumoru ili nekoj sličnoj izraslini…

Postoji tip tumora koji može da izazove slično stanje, poznat kao teratom, ali lekari smatraju da se radi o nečemu još ređem – devojčicinom blizancu, kojeg je ona apsorbovala dok su još bili u materici.

Stanje je poznato kao foetus in foetu (FIF). Izuzetno se retko sreće i najčešće otkriva odmah po rođenju ili u prvim godinama života.

Prema lekarskom izveštaju, pacijentkinja je tražila medicinsku pomoć, pošto je primetila izraslinu u abdomenu, koja joj je ponekad izazivala bol, a ponekad bi posle par zalogaja osećala sitost.

Posle pregleda, doktori su otkrili veliku, tvrdu masu, neravnomerno oblikovanu. Krvni testovi su bili u redu, pa su je odveli na skener.

„Skener je pokazao jasno definisanu masu dimenzija 25 sa 23 sa 15 centimetara u stomaku. Videli su se delovi sa masnim i mekim tkivom, nekoliko kalcifikovanih delova različitih veličine i oblika koji su podsećali na pršljenove, rebra i druge kosti. Čitava masa uzrokovala je izmeštanje i kompresiju okolnog tkiva“, navodi se u izveštaju, prenosi RTS.

Prisustvo različitih vrsta stranog tkiva zajedno sa drugim simptomima i veličinom navelo je doktore da joj dijagnostikuju FIF i zakažu operaciju odstranjivanja mase.

Imajući u vidu ono što su doktori odstranili iz devojčice, dijagnoza je bila tačna. Lekarski tim pronašao je masno, koštano, hrskavičavo, neuralno i kožno tkivo, dlake, pa čak i nekoliko zuba.

Još nije tačno poznato kako dolazi do FIF-a. Po teoriji parazitskog blizanca jedan blizanac apsorbovan je i ostao u telu drugog. Ovo je u skladu sa demografijom kod koje se ovakvo stanje otkriva, pošto se stanje najčešće otkriva kod novorođenčadi. Bizarni fenomen se sreće jednom u 500.000 novorođenčadi, a parazitska masa najčešće se odstranjuje vrlo rano.

Prema drugoj teoriji može da se radi o teratomu, tumoru koji može da u sebi razvije različite vrste tkiva. Iako je teško napraviti razliku između FIF-a i teratoma, doktori ističu da se u slučaju parazitskog blizanca može primetiti formiranje kičmene osovine sa začecima organa, dok je teratom neorganizovana masa različitih tkiva.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime