Pripreme za prvi razred

0

 

Jedna od najznačajnijih promena u odrastanju dece jeste polazak u prvi razred i prvi susret sa školskim obavezama. Tu promenu neizostavno prate dileme roditelja šta deca treba da nauče pre polaska u školu i s koliko predznanja ih treba poslati u prvi razred Nedoumice prate i pitanja kako najmlađima treba predstaviti školu – kao mesto učenja ili druženja?
Sve veći broj đaka prvaka se susreće s različitim problemima u školi. Najčešći je problem u savladavanju školskih veština, čitanja, pisanja i računanja. Ovakva iskustva navode stručnjake na tvrdnju da deca pre polaska moraju da znaju da čitaju i da pišu jer je to presudno u savladavanju školskog programa. Drugi ističu da to nije stroga obaveza. Umerenost je i jedino pravo rešenje, a proces učenja treba da se odvija kroz igru.
Ono što je važno jeste da deca treba da prepoznaju i razlikuju slova, da spajaju slova u slogove i tako ih čitaju, da umeju da percipiraju koji se glasovi nalaze u reči. Takođe je i veoma važno pravilno držanje olovke, pravilan položaj ruke, lakta i šake. Dobro razvijena motorika šake ključna je za razvoj pisanja.
Pored zabavnih metoda čitanja i pisanja, roditelji treba da primenjuju i razne druge praktikume, radne listove i knjige koje im otkrivaju šta je to što njihov mališan u tom uzrastu mora da zna.

 

Ko se boji škole još
Decu ne treba plašiti školom, već im treba objasniti da škola sa sobom nosi nova drugarstva kao iskustva i obaveze. Takođe ih treba pripremiti na to da će im se nekada više dopadati, a nekada manje kako obaveze, tako i drugari. Nova faza u životu vaših naslednika počinje, a vi treba da ih pripremite da je prebrode što bezbolnije.

 

 

Polazak u školu – najlepši dan
Bilo bi zgodno, makar ako se slušaju saveti stručnjaka, da se deca pre polaska upoznaju s prostorijima škole i s ljudima koji u njoj rade. Bez straha i uz malo truda polazak u prvi razred može da postane i jedan od najlepših dana u životu.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here