Priština hoće da demotiviše Srbe da bi napustili Kosovo, a ponašanje premijera Aljbina Kurtija u Briselu ukazuje da je njihov cilj da miniraju dijalog, ocenila je osnivač Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

U intervjuu za Kosovo onlajn ona je ukazala da se Kurti ponaša kao jednaka strana u dijalogu, što nije, niti je to tzv. Kosovo.

Ocenila je i da su se od visokog predstavnika EU za spoljne poslove Zzozepa Borelja danas mogle čuti “fraze o ekonomskom napretku i jačanju ekonomske saradnje”, što ne može da bude od ključne pomoći za nastavak dijaloga.

“Uz dužno poštovanje, šta znači ekonomski napredak ? Jačanje ekonomske saradnje ne može mnogo da se popravi tokom dijaloga, pogotovo ako imamo drugu stranu koja preti tužbom za genocid, urušava kulturno nasleđe Srba sa Kosova i, za razliku od Srbije, nije pokazala spremnost da ispuni svoje obaveze”, predočila je Milić.

Osvrćući se na današnje Kurtijeve predloge ona je istakla da predlog da se Zajednica srpskih opština svede na još jedno Nacionalno veće govori o tome da Kurti ne vidi koliko su pregovori bitni za celu međunarodnu zajednicu.

“Ovde se ne razgovara o dve zemlje, od kojih je jedna u procesu evropskih integracija, a druga u EU pa gledaju da bilateralno reše otvorena pitanja manjina da se to ne bi otvorilo u procesu odlučivanja o ulasku u EU. Ovo što Kurti radi je potpuna negacija Briselskog sporazuma”, ocenila je Milić.

Namera je da se demotiviše srpska zajednica na Kosovu što je opasno, jer bi Srbi na Kosovu posle ovako obeshrabrujućih izjava mogli polako da počnu da donose životne odluke koje idu u pravcu napuštanja Kosova”, ukazala je Milić.

Ona je izrazila uverenje da je namera Prištine da Beograd “izgubi živce i da bude diskreditovan”, ili da načini provokativan potez koji bi Zapad kaznio.

1 COMMENT

  1. Jelena Milic…brani Srbe i Srbiju na KiM-u ?!!
    cudima nikad kraja..mozda samo dobro podmazana ili je nesto drugo mnogo ozbiljnije.
    nadam se i iskreno zelim da je ovo prvo ,a to znaci da je dovoljno placena od strane drzave,a opet da cuti dok ovaj nesretnik ne raspise pred.izbore i postavi nekog koji je toliko glup i bezobrazan da potpise i preda deo teritorije !!
    A mislim da nema boljeg od IVICE i reklo bi se naviko je to IVICA !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here