FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/
Petar Petković

Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u Briselu posle nove runde dijaloga posvećene ukidanju srpske valute na KiM, uz posredstvo UN. Dodao je i da će do novih razgovora doći 4. aprila.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je dogovoreno da sastanak ponovo bude održan “sa ambicijom da se pronađe rešenje”.

– Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su predloge o daljem putu za ljude na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. Naše duge diskusije pomogle su da se razjasne važni detalji – naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks, nakon što su održani trilateralni i odvojeni bilateralni razgovori koji su trajali više od šest sati.

– Petković je novinarima u Briselu rekao da su obe strane iznele predloge rešenja, da je Beograd u tome bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kome nisu uložili nimalo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem – naveo je on.

Kazao je da ga zabrinjava što ne zna u kom će pravcu ići dijalog.

– Brine me položaj i budućnost srpskog naroda na KiM, pogotovo kada vidite da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja. Mi ćemo nastaviti da pregovaramo, poslednji atom naše snage uložićemo samo da dođemo do rešenja. Učinićemo sve što je do nas, da sačuvamo mir i narod na KiM kome se krše ljudska prava – kaže on.

Beograd je, kaže, posvećen dijalogu i učiniće sve da dođe do rešenja.

– Da probamo da omogućimo nastavak rada Poštanske štedionice i da naši ljudi mogu da primaju i plate i penzije i socijalna davanja i to je suština našeg predloga. Postupili smo odgovorno i korektno tražeći rešenje, kompromis, jer za nas kompromis nije lepa ili ružna reč. A sa druge strane je sagovornik koji sa mentorima želi da nameće rešenja, videćemo da li će to tako moći – ukazao je direktor Kancelarije za KiM.

Rekao je da će se nova runda dijaloga na tehničkom nivou održati 4. aprila i da će se tada videti da li će ovo biti i poslednji razgovori, kada se radi o dinaru i odluci Kurtija da zabrani platni promet na prostoru KiM.

Posebna priča

Petar Petković kaže da su u direktnim pregovorima diskutovali o predlozima, a usledili su razgovori na nivou bilateralnih sastanaka sa EU.

– Ako želite da dođe do rešenja uložite napor. Sve mi deluje da druga strana ne želi to da uradi. Kurti će nastaviti sa progonom srpskog naroda. Što se EU tiče to je posebna priča i jasno je da ili EU nema ili ne želi da se dođe do rešenja, nema treće opcije – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here