wikipedia.org/Anicic

Kosovo je podnelo tužbu za vraćanje imovinskih prava nad zemljom i objektima na crnogorskom primorju iz vremena SFRJ, koje uzurpiraju, privatizuju ili otuđuju razne kompanije, sa druge strane Kosovo u ovoj akciji podržavaju analitičari i neki politički predstavnici u Crnoj Gori, prenosi Ekonomija onlajn.

Imanja i objekti koje tužbom potražuje Kosovo nalaze se u najpopularnijim primorskim gradovima, kao što su Budva, Ulcinj, Bar, Tivat itd., akoji predstavljaju najljepša mjesta za razvoj turizma u Crnoj Gori.

Bivši potpredsednik Skupštine Crne Gore i aktuelni poslanik Genci Nimanbegu je više puta zahtevao da se poštuje pravo svojine.

– Ta imanja su atraktivna, posebno Kamenovo, u opštini Budva. To je jedno od najatraktivnijih odmarališta i veoma lep primorski zaliv za investicije. Ovde se mora uložiti napor da bi se ostvarilo pravo svojine. Imao sam kontakte i sastanke sa ambasadorima Kosova u Crnoj Gori i sa kosovskim političarima, kojima sam izrazio našu zabrinutost i mišljenje da se njihovo vlasništvo treba rešiti. Međutim, na državi Kosovo je da se pozabavi ovim pitanjem i vrati ono što oni misle da je njihovo – rekao je Nimanbegu.

Analitičar Hajrulah Hajdari ocenjuje da je zahtev za povratak imovine legitiman i da u ovom kontekstu vredi tražiti intervenciju na međunarodnim sudovima.

– Mislim da je zahtev legitiman i oni su u pravu jer se imovina smatra svetom bez obzira na političke i ekonomske okolnosti jer vlasnik ima pravo da vrati zemlju u posed. Bilo koja druga legalna radnja predstavlja kršenje ili politizovanu akciju. U ovom slučaju mislim da bi Kosovo trebalo da se obrati barem Sudu u Strazburu, koji će nesumnjivo presuditi u korist Kosova – rekao je analitičar Hajdari.

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović optužio je pravosudni sistem i tužilaštvo u zemlji za nemar u rešavanju imovinskih pitanja.

– U Crnoj Gori, možda čak i na Kosovu, imamo mnogo problema sa pravosudnim i tužilačkim sistemom. Ne radi se samo o ovom slučaju, već o svim postojećim slučajevima koji decenijama ne dobijaju epilog. Nadamo se da će se i ovaj slučaj završiti, jer to ne zavisi od vlade, poznato je da sudski sistem deluje nezavisno. Međutim, mora se izvršiti pozitivan pritisak da bi se ovaj i drugi slučajevi završili – rekao je Abazović.

Kosovska agencija za privatizaciju identifikovala je 35 nekretnina koje se nalaze u Crnoj Gori. Pored nekretnina na crnogorskom primorju, predmet tužbe su i ostala imanja, objekti i kancelarije u nekoliko gradova u Crnoj Gori.

1 COMMENT

  1. Које глупости, Каменово је додељено на привремену употребу а не у власништво Извршном Већу Косова и Метохије. Мој отац, као министар туризма је радио на том досијеу и нису направљени никакви власнички папири.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here