EPA/STRINGER
Foto: Arhiva

Zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva danas su na putu od Raniluga ka Novom Brdu zaustavili prištinski policajci, i primorali ga da napusti našu južnu pokrajinu, saopštila je Kancelarija za KiM.

– Dvadesetak policajaca je, sa pet vozila, sprovelo Kozareva do administrativnog prelaza Končulj, sa obrazloženjem da ”predstavnici državnih organa Srbije nisu poželjni na kosovskim izborima” – navodi se u saopštenju.

Kozarev je, naime, trebalo da danas prisustvuje jednom od predizbornih skupova Srpske liste na kojem je, prema saopštenju, trebalo da “prenese poruku jedinstva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa državom Srbijom”.

– Kosovska policija pokušava da uhvati i pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji se sa istim ciljem uputio ka Plemetinu. Ovaj nasilnički akt Prištine u suprotnosti je sa svim dogovorima o slobodi kretanja, i predstavlja brutalnu demonstraciju sile sa očiglednim ciljem da se Srbi na Kosovu i Metohiji zastraše i odvrate od podrške Srpskoj listi – saopštava Kancelarija za KiM i dodaje:

“Kosovska policija se na ovaj način direktno stavila u službu politike, a sve u interesu političkih subjekata koji se uz albansku podršku bore sa Srpskom listom za deset zagarantovanih srpskih poslaničkih mesta u parlamentu privremenih institucija samouprave u Prištini. Upozoravamo činovnike ovakvih nasilnih akata i provokacija da će krivično odgovarati kada postanu dostupni našim pravosudnim organima”.

U saopštenju se ističe da “Srbija neće biti odstranjena sa Kosova i Metohije besmislenim nasilničkim akcijama”.

– Srpski narod će, uprkos ovom nasilju, referendumski 6. oktobra glasati za čvrste veze sa svojom državom. O bespravnom postupanju prema zvaničnicima državne institucije Srbije biće informisane sve međunarodne instance – zaključeno je u saopštenju.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here