Privatnici pozivaju na bojkot javnih preduzeća

0

Vlasnici malih, srednjih i velikih preduzeća bojkotuju do izmirenja dugovanja

Kako je navedeno u saopštenju Unije poslodavaca Srbije (UPS), u narednim mesecima privrednici će potpisati međusobni ugovor o bojkotu svakog javnog preduzeća, koje ne plaća za obavljene poslove i time tera privatne kompanije u nelikvidnost, zaključeno je na sastanku direktora 44 srednja i velika preduzeća u Srbiji i rukovodstva UPS-a.

 

"Pošto je država nesposobna da uvede red u sistem plaćanja, a trgovinskim sudovima trebaju godine da reše proste sporove, privatne kompanije će se ubuduće kolektivnim bojkotom zaštiti od svakog lokalnog ili republičkog javnog preduzeća i bojkotovaće ga sve do trenutka dok ne isplati svoja dugovanja", navedeno je u saopštenju UPS-a.

 

Kako je navedeno, biće kreiran i veb sajt na kome će svakodnevno biti objavljivano koja su javna preduzeća najveći dužnici privatnim kompanijama, kako bi privatne kompanije bile pravovremeno informisane i izbegle da zaključuju poslovne aranžmane sa tim javnim preduzećima.

 

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić poručio je danas da se neće dozvoliti ucene zaposlenih u javnom sektoru i poručio im da ako neko nije zadovoljan visinom plate treba da traži drugi posao.

"Ne može sindikat EPS-a da traži povećanje plate od 17 odsto i to na bazi povećanja cene struje od 20 odsto, a da su njihove prosečne plate oko 50.000 dinara", rekao je Dinkić.

Ministar je naglasio da bi to značilo da bi penzioneri, od kojih 800.000 prima penziju ispod 15.000 dinara, platili skuplju struju i da bi na taj način finanisrali one koji već imaju velike plate. On je postavio pitanje zašto se na primer radnicima "Kuršumlije", koji nemaju posao, ne bi ponudio rad u jednom takvom preduzeću.

Privatna preduzeća su ogorčena najnovijim najavama o povećanju plata u EPS-u, Telekomu Srbije i Železnicama Srbije i pružaju punu podršku svim članovima Vlade Srbije, koji su protiv tog povećanja plata u "državnim monopolističkim preduzećima".

 

"Nedopustivo je da grupa zaposlenih u javnim preduzećima ucenjuje čitavu državu, i to u trenutku kada je došlo do pomeranja kursa evra, povećanja akciza na naftne derivate i kada je najavljeno poskupljenje struje od 10 odsto za građane, a 20 odsto za privredu koja preračunom angažovane snage, plaća u proseku duplo veću cenu električne energije, što će znatno otežati situaciju u polulikvidnoj i ekonomskom krizom opterećenoj privredi", ističe se u saopštenju.

 

U isto vreme, kada su javna preduzeća najveći dužnici privatnim kompanijama, zbog čega je 70.040 preduzeća u Srbiji nelikvidno ili ima blokirane račune, privreda neće dopustiti povećanje zarada u ovim preduzećima, već zahteva da se prvo namire svi dugovi javnih preduzeća prema privatnim kompanijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here