Sydney metro
Moderni vozovi voziće u tunelima ispod Sidneja

Projekat izgradnje metro voza u Sidneju ušao je u završnu fazu. Ove sedmice obavljena je i prva probna vožnja dužinom cele do sada izgrađene trase, od Talavonga na krajnjem severozapadu grada, pa sve do Sidenama na unutrašnjem jugu Sidneja.

Ova podzemna železnica dugačka je 51,5 kilometara i trebalo bi da bude puštena u rad u prvoj polovini iduće godine. Probna vožnja je trajala četiri sata, uz česta zaustavljanja i kretanja kako bi se sve testiralo. Voz je u pojedinim deonicama dostigao maksimalnu brzinu od 100 km/h i to u delovima tunela između Epinga i Sidenama.

Pripreme za ovu zvanično prvu test vožnju obuhvatile su skoro šest meseci planiranja, a voz je pokazao da ima dobre performanse i proba se smatra za uspešnu, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici „Sidnejski metro“.

Inače, testiranje pune dužine do sada izgrađene pruge je veliki korak napred u rigoroznom programu testiranja i puštanja deonica u rad, koji je počeo u aprilu ove godine.

„Prvo putovanje od jednog do drugog kraja metroa pokrenulo je fazu testiranja režima integracije, koja potvrđuje da vozovi mogu neometano da pređu između linije za severozapad preko stanice u Četsvudu i da nastave novom deonicom u dužini od 15,5-kilometa duplpog metro tunela do centra grada i Sidenama“, objavljeno je na stranici ovog projekta Vlade Novog Južnog Velsa.

Kako je navedeno, sada će sve više vozova prolaziti tom deonicom i očekuje se da će četiri kompozicije biti testirane u istom tunelu do kraja godine.

Nadležni iz Vlade Novog Južnog Velsa očekuju da bi kada sledeće godine metro linija severozapad – centar (Metro North West & City) bude puštena u saobraćaj, putovanje od Talavonga do Sidenama trebalo da traje tačno 59 minuta, a vozovi će u špicu saobraćati na svaka četiri minuta u oba smera, dok će u ostalim vremenskim intervalima ići na osam do deset minuta.

Uskoro i krak ka Benkstaunu

Sredinom 2024. godine trebalo bi da počne završna faza konverzije postojeće vozne linije T3 prema Benkstaunu u novu liniju metroa. Kada se uđe u finalizaciju, počeće i jednogodišnja obustava saobraćaja na ovoj železničkoj liniji koju koristi veliki broj stanovnika Sidneja.

T3 je linija koja je poznata i kao „usko grlo sidnejske železnice“, pošto tuda ka gradu ide veliki broj vozova, a svi se ulivaju na jako malo staničnih perona u samom centru. Konverzijom i modernizacijom ovaj problem bi trebalo da bude rešen, a veliki broj ljudi na jugozapadu Sidneja imaće dierektnu konekciju sa severnim delom grada, kao i sa krajnjim severozapadom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here