Pexels

Iako ceo svet oseća ekonomsku krizu, pre svega usled Covida 19, neke zemlje prolaze mnogo teže u aktuelnoj situaciji, a finansijske poteškoće nisu novina i nisu „došle“ s koronom.

Naime, u Iranu trenutno raste broj žena koje prodaju svoju kosu, kako bi dobile nešto novca i opstale u uslovima rastućih ekonomskih poteškoća.

Iranske novine „Khorasan Newspaper“ objavile su krajem decembra 2021. članak u kojem se govori o ženama koje su aktivne u trgovini kosom.

Vlasnici kozmetičkih i frizerskih salona su glavni kupci kose koja se uglavnom koristi za perike i ekstenzije.

Skoro svi klijenti prodaju kosu zbog finansijskih poteškoća, rekao je jedan berberin.
Prema navodima iz članka, prodavci kose su iz svih sfera života i svih uzrasta, od 10-godišnjakinja do starijih žena, ali većinu čine mlade devojke iz siromašnih porodica. Novac obično koriste da plate račune ili zamene svoje pokvarene telefone.

Prema ranijem izveštaju o prodaji kose u Iranu, cena za prirodnu kosu ide od 10 do 50 dolara, u zavisnosti od dužine, tipa i volumena, piše iranintl.com.

Ova zemlja tri godine beleži visoku inflaciju, koja je poslednjih meseci porasla na 45 odsto i osiromašila mnoge porodice srednje klase, koje ponekad više ne mogu sebi da priušte ni mesne ni mlečne proizvode, preneo je Telegraf biznis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here