pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fabrika „Sloboda aparati” ponuđena je na prodaju kao pravno lice, po početnoj ceni od 126,3 miliona dinara.

Fabrika je bankrotirala 2018. godine rešenjem Privrednog suda u Čačku na osnovu čega će uz odluku odbora poverilaca iz marta oveg godine biti pristupljeno prodaji javnim nadmetanjem, koju sprovodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika kao upravnik nad ovom imovinom.

Javno nadmetanje zakazano je za 25. maj ove godine, a na prodaju će biti ponuđeno 15 objekata fabrike u koje spadaju fabričke hale i druge poslovne zgrade, koje su ili u mešovitoj svojini stečajnog dužnika ili s pravnom državine ili kao vanknjižno vlasništvo. Na prodaju su i oprema i zalihe, vozila i potraživanja po osnovu otkupa 16 stanova u društvenoj svojini.

Privatizacija ove fabrike započeta 2005. godine nikada nije sprovedena, da bi 2008. bili zatvoreni fabrički pogoni, a sledeće godine kolektiv je ušao u postupak restrukturiranja.

Od 450 radnika, 406 je prešlo u vojnu kompaniju „Sloboda”.

Fabriku je 6. oktobra 1948. osnovao maršal Josip Broz Tito kao zajedničko preduzeće, da bi se 1958. od vojnog dela odvojio civilni, koji je rad započeo proizvodnjom usisivača „minor g”, koji je pravljen po licenci nemačkog „Progresa”.

Kako fabrika uređaja za domaćinstvo „Sloboda aparati” u Čačku duguje 461,6 miliona dinara Fondu za razvoj, država je preuzela zemljište i hale u Jezdini i preneće ih vojnoj kompaniji „Sloboda”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here