EPA/Đorđe Savić
Kosovo i Metohija

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da je, razmenom pisama sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom, dogovorio jednogodišnje tehničko produženje mandata misiji Euleksa.

U saopštenju iz Predsedništva Kosova precizira se da se tehničko produženje mandata vrši nakon što je pandemija onemogućila pregovore o budućnosti Euleksa.

U dopisu, predsednik Kosova je izrazio spremnost da, kako bi se obezbedio kontinuitet misije Evropske unije za vladavinu zakona na Kosovu (Euleks Kosovo) tokom vanrednih okolnosti, Kosovo pristaje na tehničko produženje mandata najkasnije do 14. juna 2021. godine.

Predsednik Kosova je, navodi se, izrazio podršku misiji, potvrđujući da kosovske institucije u potpunosti podržavaju mandat “Euleks Kosovo” u skladu sa dokumentima koji su do sada potpisani.

U svom odgovoru visoki predstavnik EU Borelj prihvatio je saglasnost o jednogodišnjem tehničkom produženju mandata za Euleks, do 14. juna 2021. godine i ističe podršku EU Kosovu, sa posebnim akcentom na podršku u vreme „izazova bez presedana“ koje je izazvala pandemija.

Predstavnici EU, su govoreći i u ime država članica EU, obavestili da je zbog pandemije koronavirusa bilo nemoguće da se održe sastanci o razmatranju misija EU, obuhvatajući i Euleks na Kosovu i da su tražili razumevanje od domaćih organa zbog tehničkog produženja trenutnih mandata na još jednu godinu.

Mandat Euleksa ugovara se svake dve godine i postepeno je smanjen mandat, a nadležnosti su prenete na domaće institucije, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Kosova.​

1 KOMENTAR

  1. Vučiću ako si pravi Srbin trebaš da ukineš i poništiš Mandat EU da dovedeš UN i 1244 sa Rusijom i Kinom zajedno. To bih bile želje celog srpskog bića i onih mučenika na KIM.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime