Tanjug

Svaka kriza nosi breme profiterstva po džepu građana, pa i ova, izazvana korona virusom. Tome je doprinelo i samo stanovništvo, paničnom potražnjom i gomilanjem zaliha, pa preporučenih dezinfekcionih sredstava, zaštitnika od novog virusa nema “ni za lek”.

Građani ne kriju da, ako su pomenute proizvode našli u nekim apotekama, od cena im se zavrtelo u glavi. Za zaštitne maske koje su ranije plaćali 15 dinara (0,12 centi) prethodnih dana morali su da izdvoje čak 13 puta više, odnosno 200 dinara (1,7 evra).

– Bocu alkohola koja je 120 dinara, ili oko jednog evra, platio sam 320 dinara, što je skoro trostruko, a bočica od decilitra košta u nekim apotekama jedan evro, kao ranije litar – žali se jedan građanin.

Njegovi prijatelji su, kaže, sredstvo za dezinfekciju asepsol, koje je u proseku koštalo oko 200 dinara, u apoteci u kojoj su ga našli, platili čak 850 dinara. U drugoj su preplatili gel za suvo pranje koji košta oko jednog evra, ali je njima prodat za 570 dinara ili nešto više od pet evra.

Nije, kaže, imao sreće da pronađe ta sredstva, jer je nestašica, a priznaje da bi platio “koliko košta da košta”. Ne razmišljaju svi kao naš sagovornik, pa telefon za žalbe u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije stalno zvoni. Predsednik NOPS Goran Papović smatra da odmah treba kažnjavati sve koji, dok virus hara, dižu cene alkohola, asepsola, hemikalija za kuću i sredstava za higijenu.

– To se u ovom ratu sa virusom može nazvati ratno profiterstvo – kaže Papović za “Vesti” i poziva na bojkot “profitera”.

Na nadležne apeluje da kažnjavaju po zakonu, a građanima koji su plaćali neke proizvode skuplje, uputio je molbu da prijave ovoj organizaciji one koji bi da profitiraju na njihovoj muci. Najavio je uvođenje još dva nova telefonska broja za pritužbe građana.

– Neka nam daju podatke gde im je i ko naplatio više, a NOPS će reagovati, jer takvi moraju da budu kažnjeni – kaže naš sagovornik.

On je pojasnio da sada, svaki prekršaj trgovca ide na sud, ali i da mnogo slučajeva zastari i nikada ne budu naplaćene kazne. Stav NOPS, prema rečima Papovića, jeste da bi mnogi potrošački problemi mogli da budu rešeni kada bi ponovo bio aktiviran prekršajni nalog.

– To zapravo znači da bi u svakoj prilici kada trgovac ne ispoštuje proceduru, tržišni inspektor ima ovlašćenje da mu izrekne novčanu kaznu – kaže Papović kako se brže može realizovati kažnjavanje.

Saznanja o porastu cena imaju i u Pokretu za zaštitu potrošača Srbije, a predsednik tog udruženja Petar Bogosavljević priča za “Vesti” da se građani žale na nagla poskupljenja higijenskih i sredstava za dezinfekciju i zaštitu. Ponegde su naišli i na skuplje osnovne životne namirnice.

Takvo ponašanje, on vidi kao zloupotrebu stanja nastalog širenjem korona virusa, o kojem se još uvek vrlo malo zna.

– Od informacija o problemima sa virusom s kojima se Kina suočila, bilo je poskupljenja sa porastom obima prodaje. Te zloupotrebe smo pratili u cilju zaštite potrošača koji su nam se žalili da se protiv nesavesnih prodavaca i apotekara ne preduzimaju prave mere – priča on uz napomenu da je dobro što je Vlada reagovala merom ograničenja cena.

Inspekcije su na terenu, ali prema njegovim rečima, za uspešno suzbijanje profiterstva treba aktivirati propisanu kolektivnu zaštitu potrošača.

– Nosioci zaštite su, pored Ministarstva trgovine i drugih organa i organizacija, regionalni centri. Oni Ministarstvu treba da prijave neosnovani skok cena i da se pokrene mehanizam u sektoru za zaštitu, pa da Ministarstvo utvrdi ima li zloupotrebe i pokrene tužbu za kolektivnu zaštitu potrošača – pojašnjava Bogosavljević “najefikasniji postupak”.

Takođe, kaže, prema Zakonu o konkurenciji treba Komisiji za konkurenciju prijaviti rast cena i veštačke nestašice proizvoda.

– Ta komisija je dužna da izvrši proveru, da sprovede postupak za oduzimanje nezakonito stečene dobiti i obavesti javnost. To je prava ekonomska mera za osujećenje profiterstva – zaključio je Bogosavljević.

Hapšenje u Zemunu

Policija je u Zemunu uhapsila Danila V. (28) pod sumnjom da je na “crnom tržištu” hteo da proda 6.000 zaštitnih maski koje je kupio putem interneta. Priveden je, a policija je došla do saznanja da je umešan i Marko D. (37). Oni su, prema slobodnoj proceni, mogli da zarade oko 700.000 dinara.

Preprodaja u Banjaluci i Podgorici

Skok cena je i u Banjaluci, gde su hirurške maske prodavane za 1.68 evra, ali i u Crnoj Gori takođe gde litar alkohola umesto 11 do 13 košta čak 24 do 28 evra. Cene sredstava i gelova za suvo pranje ruku od 100 ml su otišle sa dva na četiri evra pre no što su potpuno nestali sa tržišta.