Proglašen nevinim posle 17 godina robije

0

Na osnovu novog testiranja DNK utvrđeno da Sugaja (63) nije kriv. Posle ponovnog sudskog procesa, on je u petak konačno oslobođen.

 

Posle skoro dve decenije provedenih u zatvoru, proglašen je nevinim: Tošikazu Sugaja
 

 

"Duboko se izvinjavamo, jer vas sud nije saslušao zbog čega ste proveli u zatvoru 17 i po godina", izjavio je sudija Masanobu Sato, proglašavajući ga nevinim.

 

Sudija i dvojica njegovih zamjenika su se zatim poklonili pred Sugajom, bišvim vozačem autobusa jednoj dečjeg vrtića. On je u decembru 1991. godine osuđen zbog ubistva devojčice, počinjenog godinu dana ranije.

 

Telo četovorogodišnjeg devojčice, otete iz sale sa fliperima u severnom delu Tokija, pronađeno je u reci dan posle otmice. Sugaja je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu na osnovu genetskog testa obavljenog u to vreme, a na osnovu uzorka pronađenog na telu žrtve koji je pokazao sličnost sa njegovim DNK.

 

Nešto kasnije Sugaja je pod pritiskom tužilaca osuđen zbog ubistva. Njegovi advokati su u decembru 2008. godine dobili pravo da se obave nove genetičke analize, argumentujući da su prvi forenzički testovi bili manje precizni.

 

Novi testovi su otkrili da DNK pronađena na telu devojčice ne odgovara DNK Sugaje, što je dovelo do oslobađajuće presude.

 

"Moramo pronaći način da sprečimo da se slični slučajevi dogode", rekao je ministar pravde Keiko Čiba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here