Programer se SMS prevarom svetio Državnoj lutriji?

0

Bećirić je, kako piše beogradski ’’Press’’, sa saučesnicima samo od 18. januara do 15. februara uzeo 18 ’’punta’’ na RTS-u, ali i’’pasat’’, „škodu" i tri stana na TV Pinku. Sumnja se da je pokradeno 100 automobila. Bećirić, za koga ’’Press’’ navodi da je glavni organizator velike sms pljačke, sa saučesnicima je umrežio 20 kompjutera i 200 mobilnih telefona, napravivši sistem kojim je mogao da namesti skoro svaku SMS TV licitaciju.

 

Programer Predrag Bećirić
 

Bećirić je prošle nedelje uhapšen u velikoj akciji policije, a zajedno sa njim su lišeni slobode i njegovi najbliži saradnici Ognjen Petar Todorić (31), Marijana Mijanović (39) i Miloš Banduka (30). Svi oni se sumnjiče da su u raznim SMS licitacijama na nacionalnim televizijama na prevaru uzeli čak 100 automobila i najmanje četiri stana. Protiv Bećirićeve grupe istragu vodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.
 

Sagovornik ’’Pressa’’ blizak istrazi objasnio je kako su Bećirić i njegova grupa nameštali SMS licitacije i naglašava da oni nisu upali direktno u sistem Državne lutrije.
 

– Bećirić je koristio 20 umreženih kompjutera na koje je bilo povezano 200 mobilnih telefona, a sa kojih su slate SMS ponude. Na osnovu povratne info-poruke koju dobija svaki učesnik i u kojoj se navodi kakav je status ponude (da li je poslata cifra najniža ili da li je jedinstvena), a uz pomoć kompjuterskog programa koji je sam napravio, Bećirić je u svakom trenutku mogao da zna dobitni broj… – navodi izvor ’’Pressa’’.
Izvor dodaje da je stan na Novom Beogradu, odakle je Bećirić sa svojim pomagačima nameštao SMS licitaciju, ličio na pravi informatički centar. Tu je bila, kako prenosi list, posebna soba sa serverima na koje su bili nakačeni telefoni, kao i poseban pult sa računarima.

Ko je Predrag Bećirić
 

  • Zajedno sa Nebojšom Stankovićem, 2008. osmislio je jako popularnu igricu ”Tajni agent Izi”, u kojoj su deca pozivom sa telefona igrala video-igricu na TV-u
  • U projektu ”Izi” imali su tehničku pomoć Mobilne telefonije Srbije
  • Bećirić i Stanković su autori TV kvizova ”Kešolovac” i ”Lova za slova”, kao i interaktivne igrice ”Bunga banga re”

 

– Ono što je posebno zanimljivo jeste da je upravo Predrag Bećirić prvi u Srbiji organizovao SMS licitaciju. To je bilo pre nekoliko godina i to u emisijama ’’Granda’’, kada su poklanjani automobili ’’škoda’’ i ’’ševrolet’’. Međutim, kako se čitava ova igra nalazila u tzv. sivoj zoni, Državna lutrija je uredila ovu oblast i preuzela SMS licitaciju na RTS-u i Pinku. Kad je izbačen iz ovog posla, Bećirić je rešio da se ’’osveti’’ Lutriji i pošto je znao kako ova igra funkcioniše, napravio je poseban program i sam sebi nameštao nagrade… – navodi izvor beogradskih novina.
 

Na pitanje šta je to nelegalno uradio Bećirić, sagovornik ’’Pressa’’ dodaje da je prekršio pravila ove igre. U SMS licitacijama, naime, pravila kažu da je sa jednog broja dozvoljeno slanje najviše 1.000 poruka, ali da razmak između dve poruke mora da bude najmanje 30 sekundi. Takođe, pravila izričito zabranjuju korišćenje računara prilikom slanja ponuda.
 

-Bećirić je na sve mislio, on je čak angažovao i 23 ”glumca” koji su se javljali da prime osvojene nagrade i u emisijama glumili srećne dobitnike za 200 evra po autu. Jednom Kraljevčaninu je čak platio 700 evra da organizuje slavlje u kafani, jer je dobio kola. Svi ti „glumci" su priznali šta su radili i biće svedoci na suđenju… – kaže naš izvor.
 

Pošto je Bećirić unapred znao da će dobiti nagradu, odmah bi odredio „dobitnika" kome je preko kompjutera prosleđivao poziv.

 

– Pošto je RTS uvek pozivao broj telefona onoga ko je dao najnižu i jedinstvenu ponudu, a pošto je telefon sa tim brojem bio priključen na kompjuter, Bećirić je smislio i da poziv sa RTS odmah preusmeri na mobilni „dobitnika", koji bi odglumio iznenađenje… Postojala je i ideja da ubacimo jednog policajca među „dobitnike", koji bi se javio direktno u program, a onda se predstavio da je policajac i objavio da je nameštaljka otkrivena – dodaje on i kaže da se od ove ideje odustalo u poslednji čas.
 

U pritvoru je, kako piše beogradski list, trenutno 13 članova ove grupe. Jedan je sve priznao, pa je pušten da se brani sa slobode. Niko od uhapšenih nije zaposlen na RTS, Pinku ili Lutriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here