Proizvedena “Zastava 10” na električni pogon

0

"Ne bih rekao da je to prototip, već eksperiment", dodao je Radojević, koji je i generalni direktor grupe "Zastava vozila".
 

Radojević je objasnio da su taj projekat realizovali tako što su napravili jedan automobil u koji su ugrađene komponente, odnosno baterije, motor i upravljački sistem od kineskog proizvođača, sa kojim su, kao strukovno udruženje inženjera, sklopili ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.
 

On nije želeo da precizira ime kineskog parntera, ali je rekao da je reč o vodećem svetskom proizvođaču i isporučiocu specifičnih elektrokomponenti.
Radojević je dodao "da sada slede putna ispitivanja i vozne karakteristike automobila na električni pogon pošle čega će taj automobil biti i promovisan".

Prvo testovi, pa promocija: "Zastava 10" na električni pogon

 

"Naš predlog je da se dalji razvoj tog automobila prebaci u grupu ‘Zastava vozila’ u Tranziocioni centar u restrukturiranju i ako taj razvoj uspe, da se uđe u proizvodnju tih niskobudžetnih elektro vozila i da se zaposle ljudi koji nisu našli mesto u preduzeću ‘Fijat automobili Srbija’ (FAS) ", rekao je Radojević.
 

Naglašavajući "da veliki broj vrsnih ‘Zastavinih’ inženjera nije u FAS-u iz razloga što to srpsko-italijansko preduzeće neće u Kragujevcu organizovati razvojne delatnosti", Radojević smatra "da tu situaciju treba iskoristiti za dalji razvoj vozila na električni pogon i to ne samo putničkih već i autobusa".
 

"Tom proizvodnjom bavila bi se grupa "Zastava vozila" ukoliko bi bila podržana od strane nadležnih institucija u državi", rekao je Radojević.
 

On je podsetio da je u fabrici "Zastava automobili" pre dve godine napravljen "jugo" na električni pogon, ali je taj projekat prekinut zbog dolaska "Fijata" u tu kragujevačku fabriku automobila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here