Pixabay.com

Iako su kupine u Valjevu otkupljivane po ceni od 80 do 100 dinara od jutros se cena pala na 35 dinara pa sumnjamo da je na delu udruženi kartel izvoznika i hladnjačara. Dali smo državi rok od sedam dana, a onda idemo na blokadu puteva, izjavio je za “Vesti” Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina.

On je rekao da je Asocijacija pozvala sve proizvođače da obustave branje kupina u narednih sedam dana i pozvao vlast da ispuni dva uslova.

– Prvi uslov je da država proveri koliko su i da li su vlasnici hladnjača platili ekstradobit za profit koji su ostvarili lane i drugi uslov je da dovedu inostrane kupce sa cisternama koji će kupiti kupine – kaže Radović.

– Cena kupine je preko noći pala, jer je udruženi kartel izvoznika i hladnjačara odlučio da opljačka seljake. Kako može kilo kupina da košta 35 dinara, kad samo berača po kilogramu plaćamo toliko – pita se Radović.

Prema njegovim rečima kupine su prošle godine otkupljivane po ceni od 35 do 40 dinara po kilogramu, a izvezene su i prodate po 180 do 250 dinara.

– stalno nam pričaju o tržištu i tržišnim cenama. To postoji u slučaju paradajza, koji je sa 80 dinara poskupeo prvo na 150, pa onda i na 250 dinara. U slučaju kupina nema tržišta nego samo dogovori izvoznika – kaže Radović.

2 COMMENTS

  1. Sad ce vucic napraviti ugovor sa PRC Državom = Narodna Republika Kina i kinezi će bosi doći po marlinu

  2. A sto se kupinari, malinari ne udruze i naprave svoje hladnjace, fabrike za preradu voca pa da ga preradjuju i izvoze preko svoje firme. Ovako zavise od hladnjaca i izvoznika. Ocekuju da drzava sve resava pa i cenu. Drzavne banke bi ih sigurno podrzale sa povoljnim kreditima. Neka malinari odu u Holandiju pa da vide kako rade njihove koperative-zadruge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here