B. Miličić
Aleksandar Naum na jednoj od manifestacija BSAF-a

Od 2019. godine u Minhenu postoji Bavarsko-srpski akademski forum (BSAF) koji je osnovao Aleksandar Naum sa jednom nevelikom grupom istomišljenika. Osnovni cilj im je bio da se u ovoj nemačkoj sredini kroz različite forme i načine rada i delovanja kod Nemaca utiče na stvaranju jedne pozitivne slike o Srbima. Posle nepunih šest godina aktivnosti, može se reći da su entuzijasti osnivač i prvi predsednik BSAF Aleksandar Naum, potpredsednik Srđan Matejević i novi predsednik Vanja Nikolić sa saradnicima uspeli da kod Nemaca steknu ugled i poštovanje, zahvaljujući kvalitetnom radu i aktivnostima. Da je tako potvrđuje sve veće interesovanje nadležnih nemačkih institucija u Minhenu i Bavarskoj za aktivnosti BSAF pa i spremnost da se finansijski podrže neki projekti.

Vlasnik firme Samovino Lukas Ertl iz Berlina

Finansijska podrška

Interesantno je da država Srbija podstiče i prati rad ovog akademskog foruma a informacije o akcijama i projektima idu u oba smera. Vanja Nikolić kaže da je opredeljenje članova u Forumu da se da puna podrška državi Srbiji na njenom putu u svet uspešnih država. Za potpredsednika BSAF Srđana Matejevića je veoma važan cilj i da naša deca koja se rađaju i odrastaju u Bavarskoj i Nemačkoj uče svoj maternji jezik, poznaju kulturu i tradiciju i da ostanu pravi rodoljubi.

Vanja Nikolić i Srđan Matejević

– Da bi to ostvarili nastojimo da okupimo naše uspešne akademski obrazovane građane, naša udruženja i da svi zajedno idemo u istom smeru. Imamo punu podršku Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu kao i naše crkve. Zahvaljujući našem radu postajemo i za Nemce prepoznatljivi u ovoj sredini i oni žele da finansiraju neke naše projekte i aktivnosti. Naši članovi su advokati, lekari, doktori nauka i stalno nam se javljaju nova lica koja žele da se uključe u naš rad. Sada imamo takav kadar da se ne bi osramotili da odemo i na neki dvor – zaključuje Srđan Matejević i dodaje da je Bavarsko-srpski akademski forum u Minhenu registrovan na Vidovdan 2019. godine.

Predstavljanje vina i rakija iz Srbije

Više simpatizera

BSAF ima trenutno 40 članova i više od dve stotine simpatizera. Rukovodstvu u radu pomažu odeljenja sa različitim projektima iz oblasti obrazovanja, kulture, umetnosti. Od osnivanja do danas, BASF je organizovao niz zanimljivih sadržaja i akcija koje su okupile i zainteresovale decu i odrasle, počev od obrazovanja, kulture i umetnosti pa do sporta. Vredi pomenuti neke od tih dobro posećenih i sadržajno kvalitetnih programa i manifestacija koje se realizuju u Minhenu i Augzburgu, kao što su predškolske radionice u kojim sa četiri grupe dece rade kvalifikovani kadrovi, sportska grupa koju vodi profesor DIF iz Beograda. U delu sadržaja koji se odnose na kulturu organizovano je Vinsko veče sa predstavljanjem vinarija i vina iz Srbije, Veče srpske izvorne pesme sa izvođačem Nemanjom Vukomanovićem i pratnjom na harmonici Alekse Malića. Tu je i literarno veče i drugi susret sa Angeletom-Anom ivković autorkom sedam knjiga. Nedavno je gost BSAF u Minhenu bio Bane Katić poznati voditelj i motivator sa savetima kako komnicirati. S obzirom na to da na Tehničkom univerzitetu Minhen (TUM) studira dosta naših studenata, BSAF je na putu da obezbedi jednu prostoriju u objektima TUM gde bi se sastajali i družili naši studenti.

Aktivnosti u Augzburgu

Zahvaljujući dobroj saradnji sa sveštenikom Nenadom Živkovićem iz Augzburga, tamo takođe radi “školica” za predškolski uzrast. Dve grupe rade u Minhenu a jedna u Augzburgu sa ukupno 90 naše dece. Grupa Zmaj okuplja decu od pet do sedam godina a Zmajići su uzrasta od dve do četiri godine i oni ništa ne uče, samo se igraju. Za njih je najvažnije da pričaju i razumeju srpski jezik. U Augzburgu su u toku i pripreme za osnivanje hora Agape koji će delovati u sastavu Crkvene parohije.

Seniori za ponos

U okviru grupe za kulturne sadržaje su i Seniori za ponos a još se govori o nekim od manifestacija koje su uspešno organizovane. Tri puta organizovano je Srpsko kulturno veče u Bavarskoj a četvrto se priprema u julu ove godine. Prošli put bilo je prisutno više od 250 posetilaca među kojim su jednu trećinu činili Nemci. Predstavljena su vina i rakije iz Srbije: Vinarija manastira Bukovo kraj Negotina, Vinarija Raj iz Rajca, Vinarija “Budimir” iz Aleksandrovca, Vinarija “Milovanović” iz Surduka i Destilerija “Kosa trade” iz Novog Sada sa rakijom “Savkom”. Nastupio je i Duo Moderato iz Beograda, kao i gitarista Miloš Radovanović iz Minhena i KUD Soko iz Minhena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here