Pronađeni kuponi za hranu i dokumenti doktora iz Aušvica

0

 

Na nekim kuponima za šećer nalaze se imena Horsta Fišera i Frica Klajna, lekara koji su posle rata pogubljeni zbog ratnih zločina, saopštio je danas istoričar Memorijalnog muzeja Aušvic Adam Cira koji analizira pronađene dokumente.

Lekari i farmaceuti iz Aušvica sprovodili su pseudomedicinske eksperimente na zatvorenicima i odlučivali ko od njih će biti pogubljen, a ko prisiljen na rad.

Skoro 300 dokumenata pronađeno je za vreme renoviranja kuće, na čijem tavanu su neprimećeni stajali decenijama, a njen vlasnik ih je u petak predao istoričarima

"Senzacionalna vrednost ovog otrkića sadržana je u činjenici da su ovi originalni dokumenti, na kojima se nalaze imena najozloglašenijih ubica iz Aušvica, pronađeni toliko mnogo godina posle okončanja Drugog svetskog rata", kazao je Cira.

On misli da je jedan kupon za malu količinu šećera iz juna 1943. godine verovatno bio dodeljen doktoru Jozefu Mengeleu, koji je bio poznat po tome što je vršio sadističke eksperimente na ljudima, ali se ono što je napisano na kuponu ne vidi jasno.

 

Više od milion ljudi, uglavnom Jevreja, pobijeno je u gasnim komorama u Aušvicu ili je umrlo od gladi i bolesti u periodu od 1940. do 1945. godine.

 

Pronađeni materijal ne sadrži podatke o zločinima koji su počinjeni u Aušvicu.

Kupon za 0.28 kilograma putera iz februara 1944. godine glasi na ime Mergele, a pošto u logoru nije postojao lekar koji se tako zvao, Cira misli da je neki službenik pogrešno napisao Mengeleovo ime. Mengele je posle rata uspeo da pobegne i krio se do kraja života u Argentini.

Među dokumentima se nalaze i mapa oblasti oko Osvjenćima na nemačkom jeziku i izvod iz matične knjige umrlih Adolfa Kremera, koji je bio farmaceut u Aušvicu, u kome piše da je umro u februaru 1944. godine od infarkta. Pronađeno je i oko 150 praznih kupona za hranu i izvoda iz matične knjige umrlih, javio je AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here