Prorusii proterani iz državnih zgrada u Mariupolju

0

 

Radnici raščišćavaju barikade i pokušavaju da uspostave mir
 

Mariupolj je drugi po veličini grad u ukrajinskoj istočnoj oblasti Donjeck, koja je zajedno sa Luganskom u ponedeljak proglasila nezavisnost od centralne vlade u Kijevu.

 

U tom gradu su početkom nedelje počele da deluju građanske patrole kada je Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek u Ukrajini pozvao radnike u njegovim čeličanama da pomognu policiji da povrati red u tom gradu.

 

Njegova kompanija Metinvest dogovorila se juče sa direktorima čeličana, policijom i lokalnim vlastima da zajedno učestvuju u pobljšanju bezbednosti u gradu i nateraju Proruse da napuste zgrade koje su zauzeli. U sporazumu je učestvovao i predstavnik novoformirane Narodne republike Donječk, koja je proglasila nezavisnost od Kijeva.

 

Metinvest ima dve čeličane u Marijupolju, primorskom gradu od 500.000 stanovnika, koji se nalazi na glavnom putu između Rusije i Krima, koji je Moskva anektirala u martu. U tom gradu je bilo teških borbi prošlih nedelja, uključujući i okršaje ispred policijske stanice u kome je poginuo jedan policajac i nekoliko pobunjenika.

 

Nekoliko desetina radnika Metinvesta raščišćavali su barikade od guma i raznog đubreta ispred zgrade gradske vlade, tovarili u kamione koji su ga odnosili tako da su do podne barikade skoro bile potpuno raščišćene. Ljudima je dosta rata i haosa, krađe i divljanje moraju da stanu, rekao je jedan od radnika koji su čistili ulicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here