EPA-EFE
Robert Fico

Bivši populistički premijer Robert Fico i njegova levičarska partija pobedili su na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, vodeći kampanju na proruskoj i antiameričkoj poruci.

Prema konačnim rezultatima izbora, njegova partija Smer vodi sa 22,9 odsto dobijenih glasova, saopštio je Slovački zavod za statistiku.

– Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu – rekao je nedavno Fico svojim pristalicama i ocenio da je rat počeo u stvari 2014. godine kada su, kako je naveo, “ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu”.

Ova Ficova pretnja izazvala je zabrinutost među članicama Evropske unije i NATO, ali je dobila podršku na društvenim mrežama među Slovacima koji tradicionalno imaju “topla osećanja” prema Moskvi, ocenjuje BBC.

On je obećao da će prekinuti vojne isporuke Ukrajini i težiti mirovnim pregovorima – liniji bliskoj stavu mađarskog premijera Viktora Orbana, koju odbacuju Ukrajina i njeni saveznici koji kažu da bi to samo podstaklo rusku agresiju.

Fico je danas dodao i da ne planira da Slovačka napusti EU.

– Spoljnopolitička orijentacija Slovačke neće se menjati, mi smo u EU – rekao je Fico.

Međutim, kako je dodao, to ne znači da neće kritikovati ono što im se u EU ne sviđa.

Neophodni saveznici u formiranju vlade

Pošto nijedna stranka nije osvojila većinu mesta u parlamentu, moraće da se formira koaliciona vlada.

Predsednik tradicionalno traži od pobednika izbora da pokuša da formira vladu, tako da će Fico verovatno ponovo postati premijer. On je ranije već bio premijer 2006-2010. godine i ponovo 2012-2018. godine.

Bio je primoran da podnese ostavku zbog velikih antivladinih uličnih protesta posle ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice 2018. godine.

Liberalna, prozapadna Progresivna slovačka partija bila je druga sa 18 odsto glasova. Njen lider Mihal Simecka, koji je zamenik predsednika Evropskog parlamenta, je naveo da njegova partija poštuje rezultate izbora, ali dodajući da su oni “loša vest za Slovačku”.

Rekao je i da bi u slučaju da Fico ne uspe da formira vladu, on probao da je formira.

Drugi potencijalni koalicioni partner, ultranacionalistička i krajnje proruska Slovačka nacionalna partija osvojila je 5,6 odsto glasova.

Fico se protivi sankcijama EU Rusiji, otvoreno pita da li Ukrajina može da istera ruske trupe iz zemlje i želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO.

On predlaže da EU i SAD umesto slanja oružja Kijevu iskoriste svoj uticaj da primoraju Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mirovni sporazum.

4 COMMENTS

  1. Bice sve vise istocna evropa u pitanju Ono malo zapdne davno je umrlo za bilo kakve promrne Nesmeju da maknu od anglo saksonaca

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here