Prošetajte kroz “Ulicu otvorenog srca”

0

Fonet/A. L.
Tradicionalna manifestacija okupila veliki broj građana (Foto: Arhiva)
 

Manifesticiju, koja je ove godine posvećena promociji novoosnovanog Fonda za lečenje dece u inostranstvu, ispred Atelja 212 otvorio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Pozivam sve koji imaju mogućnosti da pomognu onima kojima je to neophodno – a to su deca koja nemaju mogućnosti da se leče u zemlji", poručio je Mali.

Predsednica Nadzornog odbora Fonda Tamara Lukšić Orlandić rekla je da do sada primljeno 17 zahteva za lečenje dece u inostranstvu i da će prvo dete već 5. janura biti upućeno na kliniku u Belgiju.

Podšetila je da je vlada dala početna sredstva kada je Fond osnovan i dodala da sada raspolaže sa četiri miliona dinara.

"Nemamo humanitarni broj, ali vas molim da vaša srca ostanu otvorena ako u budućnosti bude potrebno kako bi sva deca mogla da odu na lečenje", rekla je Tamara Lukšić Orlandić.

Otvaranju "Ulice otovrenog srca" prisustvovalo je više hiljada ljudi, uglavnom roditelji i bake i deke sa decom, koje osim hora "Čarolija" uveseljavaju žongleri, klovnovi, mađioničari, glumci…

Duž cele ulice posetioci mogu da uživaju i u tradicionalnoj prazničnoj hrani, slatkišima i napicima.

Jedno od obeležja ovogodišnje manifestacije je kupovina knjiga kako bi se podigao spomenik "Beogradski čitač".

Posetioci "Ulice otvorenog srca" mogu na štandu da kupe knjige po ceni koju sami odrede, a sav prihod će biti uplaćen na račun Udruženja književnika Srbije namenjen podizanju spomenika.

Osim u Svetogorskoj ulici, manifestacija se ove godine organizuje i na Banovom Brdu, Rakovici, Borči, Obrenovcu i Zemunu.

Na humanitarnom punktu ispred zgrade opštine Stari grad smenjivaće se lutkarske predstave, dečji animatori, Deda Mrazevi, klovnovi, mađioničari, horovi…

Manifestacija "Ulica otvorenog srca" je ustanovljena na Novu godinu 1988/89, kao nastavak običaja glumaca "Ateljea 212" da 1. januara postaju kelneri u obližnjoj "Srpskoj kafani", i zauzvrat oni služe osoblje restorana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here