EPA/Alessandro di Marco
Robert Prosinečki

Bivši hrvatski fudbaler Robert Prosinečki prisetio se dana kada je igrao za Crvenu zvezdu i incidenta 13. maja na “Maksimiru” u Zagrebu.

Prosinečki je za Crvenu zvezdu igrao od 1987. do 1991. godine i u redove srpskog tima došao je iz Dinama iz Zagreba, gde je započeo fudbalsku karijeru.

Na današnji dan pre 1990. godine, na zagrebačkog “Maksimiru” trebalo je da se igra derbi jugoslovenske Prve lige između domaćeg Dinama i gostujuće Crvene zvezde.

Duel “modrih” i “crveno-belih” trebalo je da odlučuje o prvaku Jugoslavije, ali se ispostavilo da je prekid tog meča simbolično najavio početak građanskog rata između Srba i Hrvata i raspad zajedničke države.

Kako na to danas gleda “Žuti”?

– Ja se baš ničega ne stidim. Nemam problem s tim što sam bio u Zvezdi, koja me prihvatila kao igrača i kao trenera i s kojom sam postigao uspeh koji će se teško ponoviti u ovom delu Evrope. Iz Zvezde sam otišao u jedan od najboljih klubova sveta – kaže Prosinečki.

Prosinečki je 1990. godine igrao za Crvenu zvezdu i igrao je na utakmici u Zagrebu, tog sada već čuvenog 13. maja.

– Znate, mi smo odjednom došli u finale Lige šampiona. Pobedili smo Bajern pa smo došli u taj Bari i tako na penale postali prvaci Evrope. To je bilo nešto nezamislivo i ja nisam razmišljao o tim drugim stvarima. U Zagrebu nije bilo prijatno, naravno da nije bilo prijatno gledati takve scene. Danas, kad već o tome govorimo, za mene je velika stvar što nemam nikakvih problema ni u Beogradu, ni u Zagrebu, ni u Sarajevu. Osećam se dobro i neki me ljudi vole, gde god da dođem – jasan je Robert Prosinečki u razgovoru za hrvatski “Index”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here