commoswikipedia.org/Julian Nyča
Preševska dolina

Inicijativa za promenu imena osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Bujanovcu je jedna od tačaka dalje destabilizacije Srbije, a iza nje stoje neprijatelji lokalnih Albanaca, smatra advokat Goran Petronijević u intervjuu Sputnjiku.

Albanska većina u Skupštini opštine Bujanovac glasala je za predlog da se promeni naziv Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Biljači, po kome bi trebalo da ponese ime albanskog književnika Ismaila Kadarea. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da bi promena imena škole bila neprimerena.

Iako do promene imena škole neće doći jer konačnu odluku donosi Ministarstvo, inicijativa je izazvala uznemirenost u Srbiji. Direktor Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Nenad Mitrović izjavio je da je inicijativa bespotrebna i da podiže tenzije.

Advokat Goran Petronijević smatra da provokacije na jugu centralne Srbije uglavnom nemaju veze sa lokalnim stanovništvom i zato pravi distinkciju između lokalnog stanovništva, među kojim, kako kaže, ima i ekstremista, i uloge koju imaju kosovsko rukovodstvo, Albanija, a posebno njihovi mentori Sjedinjene Američke Države.

Zato mu se čini da lokalno stanovništvo nije samo smislilo nijednu provokaciju na jugu centralne Srbije, pa ni poslednju sa promenom imena škole. Sa druge strane, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti „svakodnevno ima na programu spektar pakosti koje čini kako bi došlo do daljeg zatezanja situacije“.

„Kurti ima zadatak. Kurtija pokušavaju da prikažu kao čoveka koji je neposlušan i koga Zapad ne može da kontroliše. A to je potpuna glupost. Kurti je doveden kao apsolutni poslušnik koji glumi neposlušnog da bi kod tog dela međunarodne zajednice napravio neku vrstu alibija da su oni kao objektivni. Sad oni kao njega pritiskaju. A sa druge strane, Tači je odveden u Hag i procesuiran zbog toga što su u jednom trenutku shvatili da će da pravi kompromis sa Beogradom i da Zapadni interesi neće biti uvaženi u potpunosti. Njih zanimaju samo njihovi interesi, ne zanimaju ih interesi ni Albanaca, ni Srba.“

Opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zapadu služe kao „tačka za dalju destabilizaciju Srbije“ i za takve ciljeve zloupotrebljavaju najviše deset odsto lokalnih Albanaca, smatra Petronijević.

Neprijatelji Albanaca za promenu imena škole

A prava Albanaca na jugu centralne Srbije, uveren je naš sagovornik, može garantovati samo svesna većina Srba koja je ostvarila svoja prava u državi ili lokalnoj zajednici i kao takva je odgovorna za prava manjina.

Nema policije, međunarodne zajednice ili NVO koji mogu da ostvare ili zaštite prava manjine kako to čini svesna većina, ali ukoliko manjina uživa u pravima koja nema većina, imamo situaciju koja vodi do sukoba u društvu.

„Ta tzv. pozitivna diskriminacija je mehanizam za izazivanje sukoba. To je budalaština. Kako može diskriminacija biti pozitivna? Siguran sam da to nije ideja lokalnih Albanaca, niti to njima znači, ali nije ni bitno. Što kaže Demo Beriša (predsednik Matice Albanaca u Srbiji), na ideju promene imena škole može da ih nagovori samo neko ko im je neprijatelj zato što se upravo sada rešava pitanje priznanja diploma i svedočanstava. Postavljanje tog pitanja u ovom trenutku može da uradi samo neko ko je protiv toga da se to pitanje reši“, ocenjuje Petronijević.

Problem školski program

On takođe smatra da je čak mnogo manja provokacija zahtev Albanaca da se promeni ime škole u Bujanovcu od onoga što se radi u obrazovnom sistemu u celini, odnosno u planu i programu iz kog deca uče. A kad imamo takav problem u Beogradu onda, kako kaže, ne bi trebalo da nas čudi takva inicijativa iz Bujanovca.

„Sadržina nastavnog programa, pogotovo predmeta koji su veoma važni poput istorije i sličnih je problem. Odatle počinje i tu se završava indoktrinacija i to se onda nikada više ne ispravlja“, upozorava Petronijević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here