K. Marković
Osvećenje slavskog kolača

Svetom arijerejskom liturgijom i prigodnom Svetosavskom akademijom, vernici Srpske pravoslavne crkve Svetog Save u Grinzborou obležili su u nedelju hramovnu slavu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan sa sveštenoslužiteljima Viktorije: arhimandritom Petrom Radulovićem, protojerejima Petrom Damljanovićem i Čedomirom Videkanićem, jerejem Dejanom Miloševićem, nadležnim parohom protonamesnikom Vladislavom Šipovcem i protođakonom Miodragom Tomićem.

Domaćin crkvene slave za ovu godinu bio je predsednik Crkvene opštine Samojko Mirković sa porodicom, suprugom Maricom i sinom Zoranom, koji su se pokazali kao pravi domaćini. Slavi je prisustvovao i veći broj predstavnika drugih crkvenih opština iz Melburna.

Nakon trokratnog ophoda oko hrama i osvećenja slavskog kolača, kad je izabran i domaćin naredne slave gospodin Milan Bašanović sa porodicom, vernicima se prigodnim rečima obratio i episkop Siluan. Čestitajući slavu, vladika je podsetio na prošlogodišnji jubilej, koji je slavila Srpska pravoslavna crkva u otadžbini i dijaspori, 800 godina autokefalnosti i 70 godina od organizovanog crkvenog života pravoslavnih Srba u Australiji i Novom Zelandu.

Episkop Siluan je tom prilikom najavio i početak rada Koledža Svetog Save u Sidneju koji bi prve đake trebalo da primi u prvim mesecima 2021 godine.

Vernici su posle službe prešli u crkvenu salu gde je poslužen slavski ručak, koje su pripremile članice Kola sestara “Ognjena Marija”. Deca iz Srpske škole upriličila su prigodan program, tokom kojeg su recitovali pesme o Svetom Savi.

Nedeljno popodne nastavljeno je kulturno-umetničkim programom, slavskim ručkom i narodnim veseljem.

Hramovna slava u Fareru

Posle obeležavanja Dana Svetog Save na izuzetno posećenom trodnevnom festivalu u manastiru Novi Kalenić, mnogobrojni vernici iz Kanbere okupili su se i prošle nedelje u Fareru, kako bi proslavili hramovnu slavu. U crkvi koja nosi ime najvećeg srpskog prosvetitelja svetu liturgiju služili su protojerej Ilija Dragosavljević i starešina hrama otac Goran Ćećez.

Tokom bogatog slavskog ručka, za koji su se potrudile vredne članice Kola srpskih sestara, u crkvenoj Sali nastupili su miljenici lokalne zajednice – članovi Srpskog folklornog društva Kanbera, kao i dečija grupa iz Crkve Sveti Sava u Fareru. Nakon spleta igara koje su ansambli odigrali, muzičko umeće predstavili su i otac Goran Ćećez i njegova ćerka, koji su na harmonici i violini odsvirali niz prelepih tradicionalnih pesama za koje su nagrađeni aplauzom svih gostiju na slavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here