Prosvjeta uskoro i u Cirihu

0

Pripremaju dokumentaciju: Članovi inicijativnog odbora
 

Prva aktivnost i to promocija odbora Prosvjete sa uglednim gostima iz Istočnog Sarajeva i Gackog je planirana za 6. decembar u prostorijama Kola u Nojenhofu.
Predsednik inicijativnog odbora dr Čedomir Papović je prisutnima govorio o istorijatu Prosvjete koja je osnovana u Sarajevu davne 1902. godine, da bi prestala da radi u vreme komunizma, a pre 24 godine je obnovljena.

 

On se s prisutnim članovima dogovorio o podeli zaduženja, potrebi da se što pre napravi statut po ugledu na odbor u Beču i da se ogranak kao udruženje, po pravnim propisima registruje u Švajcarskoj i organizuje osnivačka skupština.

 

Dr Čedomir Papović

Takođe je naglasio da je cilj osnivanja odbora Prosvjete "očuvanje i širenje srpske misli u Švajcarskoj, razne promocije, književne večeri i sve što je u svrhu širenja srpske kulture". Osnivanje ovog odbora podržala je i naša crkva Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu.

Papović je predočio članovima inicijativnog odbora da u prvu posetu i promociju Prosvjete, sa sedištem u Istočnom Sarajevu, dolaze Milan Radmilović, načelink Gacka, doc. dr Draga Mastilović, istoričar sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. Hadži Velemir Avdalović, potpredsednik odbora SPKD Prosvjeta u Istočnom Sarajevu, prof. Dragutin Paović pesnik i član OOSPKD Prosvjeta u Gackom i prof. Radomir Vučković, potpredsednik i član OOSPKD Prosvjeta u Gackom.

Članovi inicijativnog odbora su se dogovorili i podelili zaduženja oko organizacije prve aktivnosti već narednog meseca.
 

Članovi odbora

Članovi inicijativnog odbora su: Čedomir Papović (predsednik), Zdenko Ninković (potpredsednik), Miodrag Lukić (sekretar), Boško Lopušina, Zvonko Jovanović, Koviljka Ninković, Stevo Ilić i Slobodan Miloradović (članovi).

Istorijat

Prosvjeta je srpsko prosvetno i kulturno društvo osnovano još daleke 1902. godine u Sarajevu sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta u Bosni i Hercegovini. Pod komunističkom vlašću je zabranjena 1949. godine, a imovina je konfiskovana. Obnovljena je na Vidovdan 1990. godine, u sali Narodne i univerzitetske biblioteke u sarajevskoj Vijećnici, od strane grupe intelektualaca predvođenih akademikom Vojislavom Maksimovićem. Prosvjeta nastavlja radom u Sarajevu i za vreme rata u BiH, dok predsednik i Glavni odbor društva nastavljaju rad u Foči. Danas deluju dve Prosvjete, jedna u Sarajevu i druga sa sedištem u Istočnom Sarajevu i sa odborima širom Republike Srpske.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here