EPA/Boris Pejović
Milan Knežević i Andrija Mandić

Lideri Demokratskog fronta, koji u okviru Liste za budućnost Crne Gore, čini apsolutnu većinu u crnogorskom parlamentu, poručili su danas da se ne slažu sa povlačenjem pravosudnih zakona i da dok ti zakoni ne budu ponovo na dnevnom redu Skupštine, njihovi poslanici neće glasati ni za jedan drugi zakon, uključujući i državni budžet.

Pravosudni zakoni, pre svega Zakon o tužilaštvu i Zakon o organizovanom kriminalu i korupciji, povučeni su u dogovoru premijera Zdravka Krivokapića i dela parlamentarne većine.

Skupština Crne Gore je o tim zakonima trebalo da raspravlja sutra.

Lider Nove, članice DF-a, Andrija Mandić je na konferenciji za novinare rekao da je reč o zakonima koje treba usvojiti da bi se u Crnoj Gori pokrenula borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Uveren je da je na Krivokapića i vladu izvršen pritisak iz Tužilaštva i zapadnih ambasada.

Konkretno, smatra da je pritisak izvršio aktuelni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Mandić je konstatovao da je ovom jednostrankom akcijom dela parlamentarne većine, koje je pristala na povlačenje predloženih zakona iz parlamenta izazvana kriza u najvišem zakonodavnom telu.

– Mi želimo da se sačuva parlamentarna većina i kao klub smo odlučili da ne učestvujemo ni u kakvim izjašnjavanjima o drugim dokumentima sve dok predlozi zakona o tužilaštvu i zakona o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ne budu nepromenjeni vraćeni na dnevni red Skupštine – izričit je Mandić, koji očekuje da se to dogodi u prvoj polovini nrednog meseca.

Lider DNP i DF-a Milan Knežević je rekao da je beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije obećana građanima.

– Protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori se ne možemo boriti recitovanjem Lorke i Prevera… Ne možete teški kancer lečiti andolima, bajalicama i čajem od nane – rekao je Knežević i dodao da su se, kada se došlo do toga, neki sakrili iza činovnika iz EU i zapadnih ambasada.

On je pozvao premijera Krivokapića da im kaže ko im je pretio i pod čijim pritiskom su povukli potpise.

– Ko vrši pritisak na njih, neka nam kažu, a mi smo spremni da ih odbranimo i kažemo da je Crna Gora suverena i nezavisna država – naveo je Knežević.

Rekao je i da on predložene zakone nije doneo iz svog rodnog sela, a nije ih, kako je rekao, ni njegova majka ispekla u rerni, već je to nešto čime su se obavezali građanima i o čemu je razgovarano i sa potpredsednikom vlade i premijerom, Dritanom Abazovićem i Krivokapićem.

– Ovde je problem to što Katnić preti ucenjuje i trguje svojom pozicijom i zloupotrebljava svoj položaj – rekao je Knežević i najavio novu krivičnu prijavu protiv specijalnog tužioca.

Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević je rekao da u Crnoj Gori deluje najopasnija kriminalna organizacija u Evropa, koja je, kako je kazao, u sadejstvu sa DPS-om Mila Đukanovića.

Medojević tvrdi da je ta mafijaška organizacija srasla sa Crnom Gorom i ima, kaže, svoje istaknute članove u tužilašvu, policiji i Agenciji za nacionalnu bezbednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here