EPA/Olivier Hoslet
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako navodi “Politiko”, uspeo je nemoguće u politici – da ga složno osuđuju i demokrate i republikanci u SAD.

Ali, kako dodaje “Politiko” u svom evropskom izdanju, “nažalost po Kurtija, on je tvrdoglav, a ponekad bezobziran političar” koji je podrivao zajednički američko-evropski napor da se postigne dugotrajni mir između Beograda i Prištine.

U analizi se navodi da je Vašington za nedavne nemire na severu Kosova okrivio Kurtija i pokušao da ga obuzda, ali za sada bez uspeha.

Sukob se, kako se dodaje, produbio prethodnih dana, nakon što je Srbija uhapsila trojicu kosovskih policajaca, a Priština je potom zabranila uvoz robe iz centralne Srbije.

Kurtijevi kritičari ga optužuju da je izazvao krizu tako što je pozvao paravojne policijske jedinice kako bi na severu postavio albanske gradonačelnike nakon što su Srbi bojkotovali lokalne izbore.

– Imamo neka fundamentalna pitanja za njega: Da li možemo da računamo na njega kao partnera? – rekao je ranije Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu, za Glas Amerike.

Potom je i državni sekretar Entoni Blinken 26. maja rekao da SAD snažno osuđuju akcije “vlade Kosova koje dovode do eskalacije napetosti na severu i povećavaju nestabilnost”.

“Čak je i Evropska unija, koja je pokušavala da normalizuje odnose između Srbije i Kosova, izgubila strpljenje sa Kurtijem”, navodi se, između ostalog, u tekstu “Politika”.

Ričard Grenel, visoki zvaničnik Trampove administracije za spoljne poslove, jedno vreme specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine, bio je oštar u proceni, rekavši da je Kurti pokazao Bajdenu i Evropljanima “srednji prst”.

Dok je Grenel dugo bio kritičan prema Kurtiju, levičarskom nacionalisti čiji se stavovi nikada nisu poklapali sa stavovima Trampove strane, javni ukor Bajdenove administracije bio je izuzetan na nekoliko nivoa.

“Politiko” dodaje da je Kosovo mezimče lidera demokrata još od kako je predsednik Bil Klinton predvodio NATO bombardovanje protiv SR Jugoslavije.

Mnoge demokrate “vide Kosovo kao redak primer uspešne izgradnje države uz pomoć Amerike”, ističe se u tekstu.

“Na drugoj strani, Hil je diplomatska legenda na Balkanu, jer je u tom regionu decenijama, od Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni 1995. godine. Ako neko razume obim malignog uticaja Srbije u regionu tokom godina, to je Hil. Ali, taj veteran-diplomata ne ostavlja dilemu da Beograd ne treba kriviti za najnoviju eskalaciju”, piše “Politiko”.

Hil je, takođe, istakao da su predsednik Aleksandar Vučić i njegova vlada “dobri partneri u procesu”, ukazuje u tekstu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here