Prštalo na prvom sastanku Kine i Bajdenove administracije

0
EPA-EFE/LIU JIE/XINHUA
Razgovori delegacija SAD i Kine

Prve razgovore Bajdenove adminstracije i visoke kineske delegacije na Aljasci obeležili su međusobni prekori.

Peking je oštro reagovao na američke optužbe o kršenju ljudskih prava i sloboda u Sinđijangu, Hongkongu i Tajvanu, navodeći da su to nerazdvojni delovi kineske teritorije i da se Kina snažno protivi američkom mešanju u njene unutrašnje poslove.

Sastanak u Enkoridžu na Aljasci je održan pošto su američki zvaničnici posetili Japan i Južnu Koreju.

Ameriku su predstavljali državni sekretar SAD Entoni Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Sa kineske strane tu je bio visoki zvaničnik Jang Đeići i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Bi-Bi-Si ocenjuje da je sastanak protekao u izuzetno nediplomatskoj atmosferi. Istaknuto je da je Kina znala šta može da očekuje i da su se njeni zvaničnici pripremili.

Bili su ljuti jer je Vašington uveo sankcije Kini dan pre razgovora.

Šef Spoljnopolitičkog odbora Komunističke partije Kine Jang Đeići je rekao da Sjedinjene Države nisu kvalifikovane da govore sa Kinom sa pozicije sile.

– Nisu za to bile kvalifikovane ni 20, 30 godina ranije jer to nije način na koji se ophodi sa kineskim narodom – upozorio je.

Kako je istakao, ako SAD žele da ispravno komuniciraju sa kineskom stranom, potrebno je da slede neophodne protokole i da se urade stvari na pravi način.

– Od saradnje obe strane imaju koristi ,a to posebno očekuju države širom sveta – naveo je Jang Đeići.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je istakao da je za kratko vreme, koliko je na mestu državnog sekretara SAD, razgovarao sa gotovo 100 zvaničninka iz celog sveta, između ostalog Japana i Južne Koreje.

– Od njih sam čuo nešto sasvim drugačije, da su veoma zadovoljni što su se Sjedinjene Američke Države vratile i ponovo sarađuju sa našim saveznicima i partnerima, a čuo sam i duboku zabrinutost zbog nekih akcija koje je preduzela kineska vlada – rekao je Blinken.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here