Tanjug/AP
Premijerka Italije Đorđa Meloni

“Sprijateljili smo se”, rekao je američki predsednik Džo Bajden u julu.

Govorio je o Đorđi Meloni, najdesnijoj italijanskoj premijerki od Benita Musolinija, koja je u prvoj godini mandata iznenadila i Brisel i Vašington prozapadnim stajalištima i nepokolebljivom podrškom Ukrajini.

Uprkos svom evroskepticizmu, 46-godišnja Meloni nastojala je da se konstruktivno ophodi prema Evropskoj uniji i njenim partnerima, ako se zanemari nekoliko nesuglasica s Parizom i Berlinom po pitanju migracione politike.

Odlučna podrška Ukrajini

Odlučno je podržala Ukrajinu nakon ruske invazije i time osigurala blagoslov iz Vašingtona lepom Bajdenovom reči iz uvoda.

U isto vreme svoje biračko telo tetošila je smanjivanjem poreza, odlučnom antiimigracionom politikom i negovanjem tradicionalnih porodičnih vrednosti. Uspela je tako da zadrži svoju stranku Fratelli d’Italia (Braća Italije) prvu na anketnim listama.

– Uspelo joj je da deluje kao umerena partnerka, a da istovremeno deluje radikalno – za AFP objašnjava politički analitičar Luiđi Skacieri.

Pita se, međutim, koliko će ta krhka ravnoteža potrajati.

Njena stranka osnovana 2012. deset godina je bila marginalna, dok na izborima u septembru 2022. nije pobedila sa 26% osvojenih glasova.

Koalicija sa antiimigracionom strankom Liga Matea Salvinija i konzervativnom Forza Italia osnivača Silvija Berluskonija, koji je umro u junu, najdesnija je italijanska vlada od Drugog svetskog rata.

Prema institutu YouTrend, stranka uživa podršku 28% glasača.

– Vlada je smanjila poresko opterećenje, posebno za porodice, što je važno konzervativnim biračima – primećuje Lorenco De Sio, profesor političkih nauka sa rimskog Univerziteta Luiss.

– Sa više tolerancije prema poreskim utajama, većinom sledi ekonomsko-političku liniju prethodnih vlada desnice ne bi li tako postala neka vrsta Berluskonija 2.0 – ilustruje De Sio.

– Konačno, ova vlada se pokazala manje radikalnom od očekivanog – zaključuje on.

Broj migranata se ipak udvostručio

Đorđa Meloni ipak nije zaboravila da porukama umiruje svoje brojne glasače sa kojima se slaže po pitanju migranata, održavanja poretka i negovanja katoličkih vrednosti.

Izvršna vlast je tako zabranila lokalnim samoupravama da u matične knjige upisuju decu istopolnih parova, koji u Italiji nemaju pravo da usvajaju decu niti da posežu za surogat majčinstvom.

Iako neumorno brani tradicionalni model porodice, jednog oca i jedne majke, lično je slobodnija po pitanju braka. U petak je najavila razlaz sa partnerom, televizijskim voditeljem Andreom Đambrunom, ocem njene sedmogodišnje kćerke, zbog više seksističkih komentara koje je javno izgovorio.

Rast ilegalnih migracija i slab privredni oporavak uz visoke kamate na veliki državni dug, glavni su problemi sa kojima se Meloni suočava nakon prve godine na vlasti.

Migraciona agenda bila je ključna u predizbornoj kampanji: i Meloni i Salvini obećali su da će blokirati dolazak severnoafričkih brodova prema Italiji. Uprkos nizu zakonskih predloga, broj migranata ove godine više se nego udvostručio u odnosu na prošlu.

Pozivanje EU u pomoć

Đorđa Meloni pozvala je EU u pomoć, podržavajući sporazum sa Tunisom koji sprečava napuštanje te zemlje i briselski sporazum o podeli tražilaca azila. Međutim, rezultati ovih napora sporo se precrtavaju u stvarnost jer je prema anketi YouTrenda, imigracija na vrhu razloga za nezadovoljstvo glasača radom vlade.

Ni ekonomija ne stoji tako dobro kako se nadala, primoravajući tako Rim da prepravi prognoze rasta naniže. Javni dug bi takođe trebalo da bude veći od prognoziranog.

Analitičari predviđaju da će italijanski rast sledeće godine biti među najnižima u Evrozoni. Zbog toga je Meloni teže održati obećanja o smanjenju poreza i kontrolirati talijanski dug koji iznosi 140 odsto BDP-a.

Uprkos problemima u zemlji, Meloni je dosad uspela da izbegne tipični italijanski politički haos koji je pratio mnoge njene prethodnike.

Podeljena opozicija pomogla joj je da učvrsti stisak na vlasti i zadrži svoju stranku na vrhu anketa, a njena stranka dominira nad svojim koalicionim saveznicima. Analitičari veruju da je deo glasača desnog centra prešao Braći Italije iz druge dve stranke i da je malo verovatno da će ravnoteža snaga unutar koalicije biti uzdrmana.

– Meloni je došla nakon decenije političke nestabilnosti i glasača koji plutaju po stranačkom spektru. Zemlja sada izgleda umorna od ovoga – rekao je istoričar i politički stručnjak Đovani Orsina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here