EPA/Zoltan Mathe
Vladimir Putin

Za izmene u Ustavu Rusije glasalo je 70,81 odsto državljana Rusije, dok je protiv bilo 28,17 odsto građana, svedoče podaci Centralne izborne komisije Rusije nakon obrade 10 odsto glasačkog materijala.

Na glasačkom mestu u Ruskoj akademiji nauka danas je o izmenama Ustava glasao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Glasanje za izmene Ustava Ruske Federacije bilo je zakazano za 22. april, ali je zbog epidemije virusa korona odloženo. Kasnije je predsednik Rusije Vladimir Putin odredio novi datum za glasanje – 1. jul. Međutim, zbog epidemiološke situacije u zemlji i bezbednosti građana Rusije za izmene Ustava se moglo glasati cele sedmice – od 25. juna do danas.

Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Istog dana predlog je odobrio Savet Federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Aktuelni Ustav usvojen je 1993. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime