T. Ostojić
Povratak prvih međunarodnih studenata u NSW

Povratak prvih međunarodnih studenata u NSW očekuje se od jula, a u okviru pilot-programa koji je najavila vlada ove države.

Blagajnik NSW, Dominik Pirotit, rekao je da će u početku (svake druge nedelje) pristizati 250 studenata u karantin, tačnije posebno odobren smeštaj.

Ova cifra će se do kraja godine povećati na 500 studenata, što neće uticati na trenutne ugovore o hotelskom karantinu, niti će dovesti do smanjenja broja povratnika iz inostranstva.

Pored toga, istakao je Pirotit, niko od Australijanaca koji se vraćaju u zemlju, ne može da dobije mesto u avionu koji je namenjen inostranim studentima.

Pre pandemije, oko 250.000 međunarodnih studenata studiralo je u NSW, inače drugoj najvećoj izvoznoj grani države. U ovom trenutku, kako je rekao Pirotit, oko 50.000 školaraca pokušava da uđe u Novi Južni Vels.

Ovaj projekat trebalo bi da pruži siguran posao za 100.000 radnika u sektoru.

Za sada nije poznata tačna lokacija objekta za karantin, ali su pregovori u završnoj fazi. Pilot-program su odobrili zdravstvo i policija NSW, a predlog je dobio “snažnu podršku“ Savezne vlade i biće potpisan narednih dana.

Sistem karantina za studente, uključujući putne troškove, smeštaj i sigurnost, finansiraće univerzitetski sektor.

Prvi međunarodni studenti stići će u Novi Južni Vels čarter-letovima u narednih šest do osam nedelja, dok se program kasnije ne prebaci na komercijalne letove.

Prema rečima Pirotita, troškovi ekonomije NSW od početka pandemije, posebno oni koji su povezani s međunarodnim studentima, iznose oko pet milijardi dolara, a ukoliko država ništa ne preduzme, taj trošak bi do kraja sledeće godine moga da poraste na 11 milijardi dolara.

Inače, obrazovanje je četvrta po veličini izvozna grana u Australiji, nakon rude gvožđa, uglja i prirodnog gasa. Obrazovanje je do 2020. godine beležilo godišnji izvozni prihod od 23 milijarde dolara.

Procene iz juna 2020. govorile su da će celokupna ekonomija Australije zabeležiti gubitak od 60 milijardi dolara u naredne tri godine, zbog nemogućnosti dolaska međunarodnih studenata.

– Njihov povratak je izuzetno važan, jer postoje dokazi širom sveta da Kanada, SAD i Velika Britanija aktivno “ciljaju“ ovu industriju na koju se NSW – istakao je Pirotit.

Odobrene vize

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, blizu 39.400 inostranih studentskih viza odobreno je između 1. jula 2020. i 30. aprila 2021, i pored zatvaranju međunarodnih granica.

Savezna vlada je najavila da će granice ostati zatvorene do sredine 2022, ali da će fazni programi za ulazak međunarodnih studenata početi kasnije ove godine.

Povratak u druge države

Viktorija

Viktorija je, takođe, planirala da primi međunarodne studente u okviru plana državne vlade za oporavak ekonomije od kovida.

Država je trebala da prihvati 120 dolazaka nedeljno od 24. maja, uključujući inostrane studente i radnike potrebne za značajne događaje. Ovi dolasci nisu trebali da utiču na hotelski karantin, i bili bi u sličnom aranžmanu kao što je bilo za Australian open.

Inostrani studenti su ranije ekonomiji donosili skoro 14 milijardi dolara godišnje.

Južna Australija

Prema planu ove države, koji treba da odobri Savezna vlada, 160 studenata bi se vraćali dvonedeljno i prošli bi 14-dnevni karantina na Parefild aerodromu (sever Solzburija).

Sektor obrazovanja inostranih studenata u Južnoj Australiji procenjen je na 2,2 milijarde dolara u 2019. godini.

Severna Teritorija

Univerzitet “Čarls Darvin“ je u saradnji sa Severnom Teritorijom i Saveznom vladom, započeo pilot-program u decembru 2020, po kojem se 63 međunarodna studenta vratilo u Australiju da bi nastavili školovanje. Univerzitet je procenio da će oni svake godine doprineti sa više od 40.000 dolara lokalnoj ekonomiji.

Kvinslend

Program povratka studenata je naišao na otpor u samoj državi, ali se čeka odobrenje Savezne vlade.

Zapadna Australija

Iako je doprinos međunarodnih studenata ekonomiji Zapadne Australije procenjen na dve milijarde dolara, i pored apela da se uvede specijalan program dolaska, plan za sada ne postoji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here