Psovanje olakšava bol

0

Naime, naučnici sa Kili Univeziteta su utvrdili da je psovanje usko povezano sa podizanjem nivoa adrenalina i da se razvilo kako bi omogućilo prvobitnim ljudima da se odupru napadima predatora.

 

U tom istraživanju su učestvovala 64 studenta koji su bili podeljeni u dve grupe i morali su da potope ruke u ledenu vodu. Predstavnici jedne grupe su pritom morali da psuju, dok su drugi morali da budu pristojni i nisu smeli da upotrebe nijednu pogrdnu reč.

 

Prva grupa je imala zadatak da psuje kad joj se prohte, dok druga nije smela da koristi vulgarne reči.

 

Doktor Ričard Stivens koji je nadgledao istraživanje smatra da se može objasniti zbog čega je psovanje zadržalo svoju ‘važnost’ u jezicima širom sveta.

 

Prema njegovim rečima, psovanje je evoluiralo iz višeg stupnja agresije u kojem se umanjivala bol, te je psovka poslužila kao neka vrsta mogućnosti odgovora na napad.

 

Povećana agresija, tvrde psiholozi, može da smanji osetljivost na bol, dakle, psovanje kao vrsta agresije pomaže pri tome.

 

Rezultati pokazuju kako je ‘psovačka grupa’ uspela da drži ruku u vodi čak 40 sekundi duže od grupe čistunaca. Psovači su otkrili da je nivo bola bio mnogo manji, dok su ‘pristojni’ ipak morali da pretrpe više bola, prenosi britanski „Telegraf“.

 

Stivens tvrdi da je sočna psovka idealan način za olakšavanje bola.

 

„Kod volontera koji su psovali primetili smo ubrzan rad srca, tako da najverovatnije psovke povećavaju nivo agresije, a dokazano je da povećana agresija smanjuje osetljivost ljudi na bol“, objašnjava Stivens.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here