Živinski proizvodi bezbedni za jelo, tvrde nadležni

Zdravstvene vlasti Viktorije potvrdile su da je u toj državi zabeležen prvi slučaj ptičjeg gripa A (H5N1) na prostorima Australije. Virusom je bilo zaraženo dete koje se vratilo iz Indije, a slučaj je registrovan još u martu.

Međutim, informaciju su vlasti objavile tek dva meseca kasnije, nekoliko sati nakon što je saopšteno da je otkriven ptičji grip kod životinja na jednoj farmi u Viktoriji.

Takođe se navodi da je zaraženo dete imalo tešku infekciju, ali da se sada oseća dobro. Potvrđeno je i da su praćeni svi kontakti pacijenta od dolaska u Australiju i da nije zabeležen nijedan slučaj zaraze.

Agencija za poljoprivredu Viktorije saopštila je da su rani testovi potvrdili prisustvo virusa na farmi kokošaka u blizini Meredita, zapadno od Melburna. Uzorci su poslati na dalje testiranje u Australijski centar za pripravnost na bolesti u Džilongu.

Činjenica da se virus pojavio na gazdinstvu zabrinula je mnoge, ali zdravstvene vlasti tvrde da ljudi nisu u riziku od zaražavanja, osim ako nisu imali direktan kontakt sa zaraženom pticom ili životinjom.

Simptomi ptičjeg gripa uključuju visoku temperaturu, kašalj, glavobolju, bolove u mišićima i različite respiratorne simptome. Takođe, rani znakovi zaraze mogu biti i konjuktivitis, kao i gastrointestalni simptomi.

Nadležni poručuju potrošačima da ne treba da se brinu kada kupuju jaja i živinske proizvode u samoposlugama i tvrde da su bezbedni za jelo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here